IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на щатската икономика връща младите хора на жилищния пазар

Доброто представяне на икономиката и покачването на заплатите дават спокойствие на двойките, че ще могат да изплащат ипотеките си

13:36 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Експерти очакват отпуснатите жилищни кредити в САЩ да се повишат до 714 млрд. долара тази година. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Експерти очакват отпуснатите жилищни кредити в САЩ да се повишат до 714 млрд. долара тази година. Снимка: архив, Ройтерс

Младите семейства от САЩ все по-уверено се връщат на пазара на недвижими имоти. Сега вече двойките могат да си позволят покупката на жилище, след като икономиката на страната продължава да се ускорява, пише Bloomberg. Младите семейства бяха изхвърлени от пазара, откакто започна възстановяването му през 2012 г. след най-големия му срив от Втората световна война насам и сега със закъснение стават част от него.

В момента младите семейства ще се възползват от бързото икономическо развитие, както и от пазара на труда, който вече достига „пълна заетост“. Това е термин на Федералния резерв и означава, че всеки, който иска работа, може да си намери. Увеличението на купувачите на първи дом, чийто дял се понижи рекордно през миналата година, ще осигури тласък на ипотечния пазар в САЩ, който в момента е в застой.

Трудното отпускане на кредити е проблем за пазара на жилища, но слабото търсене е още по-голям проблем, обяснява Дъглас Дънкан, главен икономист в ипотечния гигант Fannie Mae във Вашингтон. Подобряващата се икономика ще даде възможност на сегашните наематели да намерят по-добри възможности за покупка на имот, смята той. Според него през тази година ипотечното кредитиране ще се повиши с 6,3%, след като през миналата година се срина с 9,6 на сто. Основната причина за тази добра прогноза е повишаващото се доверие в пазара на труда, като това е и основният индикатор, че продажбите на жилища ще продължат да се подобряват.

Хората очакват през тази година възнагражденията им да се увеличат с 1,7%, сочи анкета сред потребителите, изготвена преди месец от университета в Мичиган и агенция Ройтерс. Това увеличение на заплатите ще бъде и най-високото от 2008 г. насам. Нагласите на хората на възраст до 45 години са, че те ще спечелят с 4,7% повече пари тази година.

Младите наематели искат да запазят възможността за смяна на местоживеенето си, защото те все още не знаят дали ще трябва да се преместят, за да си намерят работа, обяснява Дънкан. Повече младежи обаче ще останат на сегашните си места, ако се чувстват по-уверени на пазара на труда, смята специалистът.

Американската икономика се развива с бурни темпове, като ръстът й за третото тримесечие бе 5%. Това е и най-бързото развитие от 2003 г. насам, сочат данните на министерство на търговията от края на декември. Според данните на Фед от миналия месец икономиката на страната ще се увеличи с между 2,6-3% през 2015 г., докато през 2014 г. повишението е с 2,3 до 2,4 на сто.

Според Бюрото по трудова статистика в САЩ развитието на икономиката е довело до създаването на нови 2,7 млн. работни места през 2014 г. Нивото на безработица е средно между 5,2 и 5,3 на сто, като последно то бе на тези нива в годините преди кризата, допълват от Фед.

В същото време средният доход на домакинствата се е покачил от началото на 2014 г. до ноември с 1,6% до 53,8 хиляди долара, обясняват от Sentier Research LLC. Този темп се очаква да продължи и през тази година.

Така анализаторите очакват да продължат да се покачват и продажбите на нови и съществуващи жилища. През тази година те ще се покачат с 5,4% до 5,7 млн., след като през миналата година се понижиха с 2,7 на сто, допълва Дънкан. Прогнозите на експертите са, че отпуснатите жилищни кредити ще се повишат до 714 млрд. долара. През миналата година кредитите за покупка на дом са били за общо 672 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още