IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните фондове продължават ударните инвестиции в имоти

Обемът на сделките през първото тримесечие се увеличава с 4,8 млрд. долара спрямо същия период на миналата година

11:04 | 08.04.16 г.
Държавните фондове продължават ударните инвестиции в имоти

Държавните инвестиционни фондове са осъществили сделки с недвижими имоти в чужбина за 19,2 млрд. долара през първото тримесечие на годината. Това представлява спад от почти 17 на сто спрямо предходното тримесечие, но отбелязва ръст от 4,8 млрд. долара спрямо същия период на миналата година, показват данни на Thomson Reuters.

Държавни инвестиционни фондове от целия свят са участвали в 46 сделки – с 5 по-малко спрямо предходното тримесечие, сочат още данните на агенцията.

“Броят на сделките е малко по-показателен от стойността, която може да варира в зависимост от офертите”, коментира Елиът Хентов от State Street Global Advisors.

Най-голямата сделка все още е на етап предварителен договор – за австралийския оператор на пристанища и жп линии Asciano за 9,5 млрд. долара. Бизнесът на компанията вероятно ще бъде разделен на две след сделката.

Сред партньорите в консорциума купувач на пристанищната дейност са сингапурският държавен инвестиционен фонд GIC и Qatar Investment Authority, а за частта от групата в жп сектора наддават Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) и China Investment Corp.

Втората най-голяма инвестиция в тримесечието е на China Internet Plus, която беше създадена след сливането на Meituan и Dianping.

Другите сделки с имоти са по-малки, като държавните фондове са осъществили придобивания и в други сектори от икономиката – включително интернет услугите, търговията, финансите, фармацията и други.

Въпреки ниските цени на петрола, на който разчитат повечето от суверенните фондове, те остават активни и ангажирани и продължават да диверсифицират портфейлите си.

През последните седмици най-големите фондове затвърдиха ангажиментите си да влагат в имоти. Норвежкият фонд например ще засили инвестициите си в недвижимости със 17 млрд. долара, а Саудитска Арабия обяви, че ще създаде специален фонд, с който да подготви страната за постпетролната ера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още