IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG: Кредитирането на имоти в ЦИЕ придобива все по-голямо значение за банките

Инвестиционната активност в сектора в България и Чехия бележи най-рязък спад в региона

09:07 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Варшава. 80% от сделките с имоти в ЦИЕ идват от три държави - Полша, Чехия и Унгария. Снимка: Pixabay</em></p>

Варшава. 80% от сделките с имоти в ЦИЕ идват от три държави - Полша, Чехия и Унгария. Снимка: Pixabay

Кредитирането на недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) придобива все по-голямо значение за банките през 2021 г., сочи последният Барометър на KPMG относно финансирането на недвижими имоти.

От една страна, кредитните портфейли от недвижими имоти се влошават, а от друга страна, пазарните условия продължават постепенно да се подобряват, посочват от глобалната одиторска и консултантска компания. Освен това по-трудните времена означават, че кредитните институции в региона могат да избират на какви видове инвестиции да отпускат заеми при по-строги условия.

Тазгодишното издание на проучването на KPMG включва над 40 кредитни институции от 11 пазара в ЦИЕ, които са предоставили отговори на въпроси относно нивото на обезценените им заеми, значението на недвижимите имоти като част от кредитната стратегия на банката, техния среден размер на заема и други предпочитания.

Инвестициите в недвижими имоти в ЦИЕ намаляха с 22% през първата половина на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година, което не е изненадващо предвид икономическите последици от пандемията от COVID-19, пише в доклада на KPMG.

COVID продължава да оказва влияние върху пазарите на недвижими имоти

Сделките с имоти в ЦИЕ възлизат на общо 4,9 млрд. евро за първото полугодие на 2021 г., като 80% от тях идват от три държави: повече от половината се дължат на Полша (53%), следвана от Чехия и Унгария, съответно с 18% и 13%. Сделките с имоти в Словакия, Румъния и Унгария продължиха да растат през първото полугодие, докато България и Чехия отбелязаха най-рязък спад в инвестиционната активност на годишна база.

Според участниците в проучването пандемията продължава да оказва влияние върху кредитирането на имоти и също така има най-голямо влияние върху инвестиционните решения, като например определянето на това какви видове недвижими имоти е вероятно или малко вероятно да получат финансиране.

Представители на банките също така са посочили, че въпреки че устойчивостта в момента е гореща тема сред професионалистите в областта на недвижимите имоти и често се споменава на събития в индустрията, насочени към бъдещето на сектора на недвижимите имоти, тя все още не е ключов фактор при разглеждането на финансирането на недвижими имоти.

Жилищните активи изпреварват индустриалния/логистичния сегмент

Според участниците в анкетата жилищните активи са се превърнали в най-атрактивния клас за повечето банки в региона година след началото на пандемията от COVID-19, изпреварвайки промишления/логистичния сегмент, който в разгара на пандемията задмина офис активите през 2020 г.

Въпреки че развитието на имотите в Европа е в несигурна среда поради продължаващите последици от световната здравна криза, повечето банки в региона, участвали в проучването, са засилили фокуса си върху кредитирането на недвижими имоти в сравнение с миналата година, обяснява ръководителят на направлението за недвижими имоти на KPMG в ЦИЕ Андреа Сартори.

Това по думите му в крайна сметка означава, че банките търсят "по-сигурни инвестиции".

Той допълва: "В сравнение с миналогодишните резултати не само наблюдаваме продължаваща отвореност за финансиране на доходоносни проекти, но и повече банки в региона на ЦИЕ са готови да финансират нови проекти. Не е изненадващо, че първите обикновено получават по-благоприятни условия от вторите – което показва важността на елиминирането на рисковете по време на развитието и навлизането на пазара."

Друга голяма промяна, наблюдавана в тазгодишното проучване, според Андреа Сартори, е появата на жилищния сегмент като най-популярния клас активи в няколко страни, като промишлеността/логистиката идват на второ място. Това се обяснява с факта, че домовете ни вече имат двойно предназначение - обслужват както домашния, така и работния живот.

Настроения за пазара на недвижими имоти и банково кредитиране в България

"Въпреки че COVID-19 предизвика забавяне в някои сегменти на пазара (офиси, търговски обекти, хотели и др.), тенденцията към повишаване на други сегменти (електронна търговия, логистика, жилищни имоти и др.) се очаква да бъде устойчива поради редица фактори като нарастващите цени на строителните материали, увеличаването на покупателната способност и наличието на сравнително евтино банково финансиране", коментира Здравко Москов, съдружник "Консултантски услуги" в KPMG.

По думите му се очаква сегментът на офис сградите да започне да се възстановява най-рано в началото на 2022 г., докато очакванията са оптимистични в дългосрочен план.

"Търговските паркове в регионалните градове получават все по-голямо внимание, тъй като този пазар в момента е слабо развит, което означава, че такива активи представляват атрактивна опция в случай на продължаващи ограничения върху традиционните търговски центрове", допълва той.

За тазгодишното 12-то издание на Барометъра относно финансирането на недвижими имоти KPMG е събрала данни чрез онлайн въпросници и чрез интервюта с представители на банките през май-юни 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още