IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След вълните от съкращения Тwitter е готов отново да назначава

Междувременно ръководителят на социалната мрежа за Франция също напуска компанията

09:10 | 22.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg

След като за три седмици Илон Мъск съкрати почти две трети от 7500-те служители на Twitter, новият собственик на социалната мрежа отново е готов да наема служители.

По време на среща на всички служители на Twitter в понеделник Мъск е заявил, че компанията е приключила със съкращенията и активно набира служители за длъжности в областта на инженерните науки и продажбите, като служителите са насърчавани да правят препоръки, предава The Verge, позовавайки се на двама души, които са присъствали на срещата, както и на частичен запис, получен от медията. Коментарите му са направени в същия ден, в който неуточнена вълна от съкращения засегна отдела за продажби на Twitter, който загуби почти цялото си висше ръководство, откакто Мъск пое поста.

Мъск не уточнява какви инженерни или търговски длъжности наема Twitter, а компанията в момента няма обявени свободни позиции на уебсайта си. „От гледна точка на критичните назначения бих казал, че хората, които са страхотни в писането на софтуер, са с най-висок приоритет", казва той по време на срещата. През миналата седмица The Verge съобщи, че специалисти по набиране на персонал в Twitter вече се обръщат към инженери с молба да се присъединят към „Twitter 2.0 - компания на Илон“. 

На срещата на всички служители в понеделник служителите на Twitter за първи път чуха Мъск, откакто той поиска от всички да се съгласят да останат за неговото „изключително хардкор" културно пренастройване, което доведе до около 1000 оставки през миналата седмица. Докато отговаряше на въпросите на служителите в продължение на около половин час от централата на Twitter в Сан Франциско, Мъск заяви, че „няма планове" да премести централата на Twitter в Тексас, както направи с Tesla, но че би било разумно да има „двойна централа" в Калифорния и Тексас.

„Ако искаме да преместим седалището в Тексас, мисля, че това би се отразило на идеята, че Twitter от ляв е станал десен, което не е така", каза той на служителите. „Това не е превземане на Twitter от десницата. Това е поемане на управлението на Twitter от умерени крила“. 

Мъск посочи, че „за да бъдем цифровият градски площад, трябва да представляваме хора с широк спектър от възгледи, дори и да не сме съгласни с тези възгледи". (Той не е коментирал уволненията на десетки служители за публикуване на туитове и съобщения в Slack, в които са го критикували през последните няколко седмици).

Той признава, че при провежданата от него реорганизация на компанията „ще има много грешки", но „с времето ще се стабилизира". В отговор на един от въпросите на служителите той заяви, че „значителна част от технологичната база трябва да бъде изградена от нулата", а в друг момент от срещата предложи, че би било добра идея да се „децентрализират донякъде нещата", като се създадат инженерни екипи в Япония, Индия, Индонезия и Бразилия.

Исторически силната употреба на Twitter в Япония беше изрично посочена от Мъск като това, към което компанията трябва да се стреми „в идеалния случай във всяка страна без изключение".

„Може да изглежда, че Twitter е ориентиран към САЩ, но ако не друго, той е ориентиран към Япония", казва той. „В Япония има приблизително същия брой дневно активни потребители, както в САЩ, въпреки че населението на Япония е една трета от това на САЩ“. 

В отговор на въпрос за възнаграждението на служителите Мъск повтори, че служителите ще получат опции за акции в Twitter и ще могат да ги осребряват редовно, както в SpaceX, другата му компания, която също не е публична. „Начинът, по който работят нещата в SpaceX, за да се получи ликвидност, е, че на всеки шест месеца има събитие за ликвидност, при което компанията изкупува обратно акции, а също така каним нови инвеститори да купуват акции", каза той. „И ние ще можем да управляваме Twitter по същия начин“. 

Всеки, който сега започне работа в Twitter, ще работи в много по-малка компания, отколкото беше преди Мъск да поеме управлението. Въпреки че точният брой на напусналите под негово ръководство не е ясен, преди да съкрати около половината от компанията, достъп до вътрешните системи на Twitter са имали близо 7400 души. Според двама души, които са се запознали с цифрите, този брой, който не включва хилядите външни подизпълнители, е намалял до малко над 2700 души към момента на срещата.

Сред напусналите са дългогодишни инженери, някои от които с повече от десетилетие опит в компанията, както и нарастващ списък с корпоративни лидери. Главният изпълнителен директор, финансовият директор и главният юрист на Twitter бяха отстранени още в първия ден на управлението на Мъск. Най-висшите ръководители на Twitter в областта на рекламата и партньорството за съдържание или подадоха оставка, или бяха уволнени. А множество „критично важни" екипи са били напълно разкъсани от уволненията и оставките, твърдят настоящи и бивши служители.

Междувременно и ръководителят на Twitter Inc. за Франция обяви напускането си, преди да се стигне до допълнителни съкращения в изпадналата в затруднение платформа. Дамиен Виел, който потвърди напускането си в отделно съобщение до Bloomberg, ръководеше региона в продължение на около седем години. Повечето служители в парижкия офис, който имаше по-малко от 50 служители, преди милиардерът Илон Мъск да поеме управлението му миналия месец, са съсредоточени върху връзките с рекламодателите. 

„Всичко свърши. Гордост, чест и изпълнена мисия", написа Виел в профила си в Twitter.
 

Той отказва да коментира обстоятелствата на напускането си или колко служители на Twitter остават в Париж.  

След първоначалния кръг от съкращения, при който бяха премахнати около 3700 работни места в Twitter, Мъск изпрати имейл до служителите, в който ги призоваваше да се присъединят към „хардкор" културатаили да приемат обезщетение. Повече служители от очакваното напуснаха, особено тези на технически длъжности, което породи опасения за рисковете за дейността на компанията, заявиха по-рано пред Bloomberg запознати с въпроса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още