IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Synopsys прави най-голямото технологично придобиване от сделката Broadcom-VMware насам

Компанията ще купи софтуерната Ansys за 35 млрд. долара

20:14 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Разработчикът на софтуер за проектиране на чипове Synopsys заяви, че ще придобие Ansys за 35 млрд. долара, платими в брой и акции. Чрез тази сделка той се сдобива с компания за софтуер, използван в различни сфери – от създаването на самолети до тенис ракети за играчи като Новак Джокович, предава Ройтерс.

Това ще бъде най-голямото придобиване в технологичния сектор, откакто производителят на чипове Broadcom купи софтуерния гигант VMware миналия ноември в сделка за 69 млрд. долара.

Споразумението може да отприщи повече големи сделки, докато подобряването на икономическите настроения и някои неуспешни опити на антимонополните регулатори да осуетят сделките, насърчават главните изпълнителни директори да правят големи залози що се касае до придобиванията.

Сделката предполага, че акциите ще бъдат купени за 390,19 долара за брой и представлява премия от около 29% спрямо цената, на която книжата на Ansys приключиха последната си сесия на 21 декември 2023 г., обявиха компаниите.

Ройтерс писа още на 22 декември, че Synopsys води преговори за придобиването на Ansys. Последната започна да проучва възможностите за продажба в края на миналата година, след като се е радвала на интерес за придобиване от компанията за дизайнерски софтуер Cadence Design Systems, твърдят източници, запознати с въпроса.

Цената на акциите на Ansys се понижи с 3,9% до 333 долара преди началото на борсовия ден.

Сделката е обявена само две седмици, след като съоснователят и изпълнителен председател на Synopsys Арт де Гюс назнчи главния оперативен директор Ссасин Гази за главен изпълнителен директор.

Насочването към подобно трансформиращо придобиване на фона на смяна на ръководството подчертава търговската привлекателност на софтуера на Ansys.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още