IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Devin – изкуственият интелект, който може да направи сайт за няколко минути

Американски стартъп представи AI асистент, който може да пише код и да „разсъждава“

11:17 | 18.03.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Американската стартъп компания Cognition AI представи нов продукт, който определя като първия AI софтуерен инженер. Нарича се Devin AI (Девън) и може да се използва, за да пише, да отстранява грешки и да разгръща код за създаване на работещи уебсайтове и видеоклипове, съобщават редица световни технологични сайтове.

Кои са Cognition?

Почти сигурно не сте чували за този стартъп, отчасти защото се опитва да остане в тайна, отчасти защото допреди два месеца дори не съществуваше официално, пише Ашли Ванс в материал за Bloomberg. Компанията, чийто персонал се състои от 10 души, поделящи времето си между Airbnb квартири в Силициевата долина и офисите си в Ню Йорк, е успяла да набере 21 млн. долара от фонда за рисков капитал на Питър Тийл и други известни инвеститори, сред които бившия вицепрезидент на Twitter Илад Гил. Основният фокус на инвестицията им е именно Devin.

Какво представлява Devin?

Devin е подобен на асистента Copilot, създаден от GitHub, Microsoft и OpenAI, но се възприема като продукт от следващо ниво. Той е способен да превърне команда в работещ уебсайт или софтуерна програма.

Може и да идентифицира и поправя грешки, като намалява времето и усилията, необходими за отстраняването им. Devin не просто предлага код, нито просто завършва автоматично поставени задачи – той може да завърши софтуерен проект от начало до край съвсем сам. 

Изкуственият интелект разполага със собствен команден ред, редактор на код и браузър, което му помага да работи независимо.

„Да научиш ИИ да бъде програмист, е всъщност много сериозен алгоритмичен проблем, който изисква системата да взима сложни решения и да предвижда няколко стъпки напред, за да реши кой път да избере“, казва изпълнителният директор на Cognition Скот Ву пред Bloomberg.  

„Това е почти като играта, която разиграваме в умовете си от години, а сега има как да я кодираме и да я превърнем в ИИ система“, казва той.

Почти може да разсъждава

Едно от смелите твърдения на Cognition е, че с Devin компанията е постигнала пробив по отношение на способността на компютъра да „разсъждава“. На езика на изкуствения интелект това значи, че системата може да отиде отвъд очакването каква ще е следващата дума в изречението или автоматичното дописване на следващия фрагмент в реда на кода, към нещо по-близко до мислене и рационализиране на проблемите.

И в много отношения Devin наистина изглежда изпреварва другите подобни асистенти. Например може да му зададете езикова команда и той да я изпълни, като докато работи, ви разказва за своя план и показва кода и командите, които използва. Ако нещо не изглежда съвсем наред, може да дадете на Devin предложение и той да отстрани проблема. За разлика от повечето асистенти, Devin успява да премине през стотици и дори хиляди задачи, без да губи последователната посока на работата си.

Devin може да създаде сайт за между 5 и 10 минути, или да пресъздаде версия на игра на пинг-понг за приблизително същото време.

Силас Алберти, компютърен учен и съосновател на друг стартъп за изкуствен интелект, е изпробвал Devin и казва пред Bloomberg, че технологията представлява скок напред. Според него тя прилича не толкова на асистент, който помага в работата с кода, а на истински служител, който изпълнява задачите си.

„Усещането е много различно, защото това е автономна система, която може да свърши нещо вместо вас“, казва той.

Какво значи това за индустрията

Devin не е единственият подобен инструмент и развитието на технологията кара софтуерните инженери да се чудят две неща – какво значи това за работните им места, но и какво значи за развитието на софтуерната индустрия като цяло. От една страна, тези AI асистенти ще освободят разработчиците от по-ежедневните задачи, за да им дадат възможност да се фокусират върху по-креативната част на работата. От друга страна, това значи и заличаване на множество добре платени работни места и преобръщане на индустрията с главата надолу.

Все още се намираме в ранните етапи на развитието на системите с изкуствен интелект и разкриването на потенциала им да кодират. Предстои да разберем какво значи това за хората, които си изкарват прехраната именно с това. Единственото сигурно е, че AI асистентите, които се занимават с писане на код, са една от най-обещаващите области в сферата и привличат много от най-добрите умове в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
До: Gna - Честито на половината от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Gna
преди 1 месец
Честито на всички програмисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още