IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с чиповете – болезнено последствие от търговската война на Тръмп с Китай

Полупроводниците могат да заемат мястото на петрола като суровина, която има потенциал да оказва съществено влияние върху глобалната икономика

12:26 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пандемията

Но санкциите на САЩ не са единствената причина за проблемите с доставките на чипове. В началото на миналата година коронавирусът излезе от Китай и се разпространи по целия свят, превръщайки се в пандемия и принуждавайки правителствата да наложат национални блокади, което доведе до временно преустановяване на голяма част от производството. Икономиките изпаднаха в състояние на нокдаун.

Автомобилостроенето беше една от най-силно засегнатите индустрии наред с авиацията и туризма -  най-малко 120 автомобилни завода по целия свят преустановиха временно работа. Поради тази причина същите тези автомобилни компании трябваше да забавят или дори отменят доставките на части, включително на чипове, тъй като бизнес перспективите значително бяха помрачени. 

В същото време производителите на чипове коригираха производствените линии, за да отговорят на увеличеното търсене от страна на потребителската електроника по време на пандемията.

Според TSMC автомобилните компании продължават да намаляват търсенето си на полупроводници и през третото тримесечие на 2020 г. Възстановяването започва да се усеща от доставчиците едва през четвъртото тримесечие.

Тъй като търсенето на автомобили се възстанови през 2020 г. по-бързо от очакваното, концерните установиха, че не разполагат с достатъчно чипове, за да поддържат нарастващите темпове на производство.

Комплексните вериги на доставка

Обикновено автомобилните компании не поръчват директно от производители като TSMC. Вместо това те използват вече установените канали на доставка, които минават през доставчици като Continental AG и Bosch, които преразпределят наличните поръчки към второстепенни доставчици на автомобилни чипове като NXP Semiconductors, Infineon Technologies AG и STMicroelectronics.

Въпросните компании, които често имат ограничен капацитет, също възлагат поръчки на подизпълнители като TSMC.

NXP потвърди внезапната промяна в търсенето през 2020 г. в доклад, публикуван по-рано тази година. Компанията заяви, че е била „изправена пред безпрецедентно спиране“ на работата на своите клиенти поради пандемията от коронавирус през първата половина на 2020 г., преди търсенето да се възстанови бързо през втората половина, като се очаква силно търсене да продължи през 2021 г.

Но невъзможността да се предскаже точна крива на търсенето на чипове за автомобилната индустрия е краткосрочен фактор в сравнение със структурния проблем на самия производствен капацитет. На производителите на полупроводници може да отнеме една година или повече, за да осигурят работещ нов капацитет.

„Разширяването на капацитета при тези производители е бавен процес поради забавянето при доставката на оборудване“, изтъква Си от ICWise. Според него на SMIC ѝ отнема около 15 месеца, за да получи определено оборудване на фона на пандемията и ограниченията, наложени от САЩ.

Нещо повече, Си твърди, че производителите на чипове обикновено не са склонни да добавят производствени линии за автомобилни компоненти, поради ниския марж на печалба.

Приходите на TSMC от продажбата на автомобилни чипове представляват едва 4% от общите ѝ продажби за 2019 г. в сравнение с близо 50% от продукти, свързани със смартфони. 

Автомобилните производители

В началото на февруари германският доставчик Bosch предупреди, че недостигът на чипове ще повлияе върху растежа на автомобилната индустрия през тази година, повтаряйки опасенията на редица автомобилни производители, засегнати от нарушените доставки. Германската компания изтъква, че се очаква през тази година да бъдат произведени около 85 млн. автомобила в глобален план, повече от 78-те милиона през 2020 г., но по-малко от отчетените през 2019 г. 92 млн. броя.

Малко преди това Volkswagen призова европейските страни да подкрепят чрез инвестиции регионалната индустрия за производство на чипове, за да направят Европа независима от външни доставчици на фона на кризата с доставките. Германската автомобилна група посочи, че само през декември е изтрила около 50 хил. автомобила производство заради недостига на чипове.

Кризата засегна и германските операции на други големи автомобилни концерни. Ford, Daimler и Audi предупредиха, че ще ограничат своето производство в Германия заради глобалния недостиг на полупроводници. Ford обяви, че спира производството в своя завод в Заарлуис за един месец заради липсата на чипове.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още