IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с чиповете – болезнено последствие от търговската война на Тръмп с Китай

Полупроводниците могат да заемат мястото на петрола като суровина, която има потенциал да оказва съществено влияние върху глобалната икономика

12:26 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В средата на февруари Volkswagen прогнозира, че недостигът ще продължи да притиска автомобилната индустрия през първата половина на годината. Тогава все още можеха да се намерят коментари на различни анализатори и лица от индустрията, според които кризата ще приключи до лятото. Оказа се, че тези хора са били оптимисти.

През март германският доставчик на автомобилни компоненти Continental AG заяви, че рентабилността му ще бъде засегната през тази година заради недостига на полупроводници, отразявайки опасенията и на други доставчици за автомобилната индустрия.

Японският производител на чипове Renesas прогнозира малко след това, че глобалният недостиг на автомобилни чипове може да се задържи и през втората половина на годината. „Заводите на Renesas работят на пълен капацитет, като компанията се опитва да отговори на търсенето. Не е възможно обаче да се каже кога пазарът може да бъде балансиран отново“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Хидетоши Шибата. 

В средата на март General Motors обяви, че поради глобалния недостиг на полупроводници ще сглобява определени лекотоварни пикапи без модул за управление на горивото през тази година, което ще засегне леко ефективността при икономията на гориво на въпросните превозни средства.

Няколко дена след това шведският концерн Volvo предупреди, че временно ще спре или коригира производството си в Китай и САЩ за определени дни през март заради кризата при доставките на чипове.

В същото време китайският производител на електромобили Nio обяви, че ще спре някои свои операции в Китай заради недостига на полупроводници, превръщайки се в първия концерн от азиатската страна, който бива притиснат от дефицита.

В началото на април Suzuki обяви, че временно ще спре производството в два от своите три завода в Япония поради същия проблем.

Това беше последвано от решението на Nissanи Subaru да намалят производството съответно в няколко фабрики в Япония и една в Индиана, САЩ.

По-рано тази седмица германският концерн Daimler заяви, че поставя 18 500 служители на Mercedes-Benz в заводите на компанията в Бремен и Ращат на непълно работно време заради недостига на полупроводници.

Последва предупреждение от страна на Jaguar Land Rover, че ще спре производството в две фабрики във Великобритания. „Коригирахме производствените графици за определени превозни средства, което означава, че нашите заводи в Кесъл Бромич и Хейлууд няма да работят за ограничен период от понеделник, 26 април“, изтъкнаха от Jaguar Land Rover.

Същия ден Stellantis взе решение да премахне цифровите скоростомери от новите автомобили Peugeot 308 заради липсата на чипове. Производството на този модел вече беше нарушено във френската фабрика на групата в Сошо заради дефицита на полупроводници.

Ford помрачи допълнително положението на автомобилната индустрия, като обяви, че недостигът на чипове засяга редица негови съоръжения в Европа, включително заводите в Турция, Германия, Испания и Румъния.

Особености при производството на чипове

За да отговори на повишеното търсене по време на настоящия глобален недостиг на чипове, индустрията на полупроводниците значително увеличава използването (натоварването) на своя производствен капацитет, термин, който се отнася до дела от общия наличен производствен капацитет, който се използва във всеки един момент. Увеличаването на използването на капацитета при полупроводниците отнема време.

Когато търсенето на пазара нарасне рязко, като например при цикличен подем на пазара, като този, който се забелязва в момента, производствените съоръжения обикновено работят при над 80 процента от своя капацитет, като някои отделни фабрики достигат до 90-100 процента. Индустрията непрекъснато увеличава общото използване на капацитета през последните две години и се очаква този показател да нарасне още повече през по-голямата част от 2021 г., за да отговори на силното търсене. По-високите нива на използване на капацитета ще увеличи производството на чипове и ще позволи на индустрията да отговори напълно на нарасналото търсене на пазара, изтъкват от Асоциацията на индустрията на полупроводниците.

чипове1 чипове1

За съжаление увеличаването на използването на капацитета при полупроводниците отнема време, тъй като полупроводниците са изключително сложни за производство. Изработването на един чип е един от най-капиталоемките производствени процеси. Изработката е сложна и изисква специално оборудване и помещения за разработка. За изработката на някои пластинки за полупроводниците трябва да се следват до 1400 стъпки. И всяка стъпка от процеса обикновено включва използването на различни високо усъвършенствани инструменти и машини. Накратко, направата на полупроводници е изключително трудна и следователно отнема време.

Ситуацията на пазара на чипове

По данни на Асоциацията на индустрията на полупроводниците приходите от продажби на компаниите от сектора в световен мащаб достигат 39,6 млрд. долара през февруари, което представлява увеличение от 14,7% спрямо февруари 2020 г., въпреки че на месечна база те се свиват с 1%.

SIA представлява 98% от американската индустрия за полупроводници по отношение на приходите.

„Глобалните продажби на полупроводници през първите два месеца на годината засенчват продажбите от началото на 2020 г., когато пандемията започна да се разпространява в някои части на света“, коментира Джон Нюфър, президент и главен изпълнителен директор на SIA. „Продажбите на китайския пазар отбелязаха най-големия си ръст на годишна база, най-вече заради ниската база от миналата година“, добавя той.

чипове2 чипове2

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още