IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Веселинов: Субсидираните играчи ще потопят държавната енергетика

С дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия е невъзможна либерализацията на пазара, смята депутатът

15:45 | 23.03.16 г.
И. Веселинов: Субсидираните играчи ще потопят държавната енергетика

Либерализацията на електроенергийния пазар е невъзможна с наличието на дългосрочните договори за изкупуване на електрическата енергия. Този коментар направи депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Подобни са договорите с двете т. нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал. Те коментираха, че са готови да излязат на свободния пазар, стига разликата в цената да им бъде компенсирана. Според Веселинов обаче „субсидираните играчи“ ще потопят държавната енергетика.

„Единствените гарантирани количества на дъмпингови цени, които ще се търгуват на тази борса, ще са на тези две централи, защото фондът ще им доплаща разликата“, каза той.

Депутатът очаква решението на Европейската комисия относно това дали има държавна помощ за двете централи. Ако то е положително, България ще може да разтрогне договорите си с тях. Ако преценката на Брюксел обаче е, че няма нарушение на правилата, тогава остават „механизмите на търговското право“ - търговска непоносимост – договор, който е изгоден за едната страна, но води до фалит на другата, посочи още Веселинов.

Според Веселинов двете централи реализират печалба от 40% и държавата не трябва да се примирява с това положение.

Припомняме, че от Патриотичния фронт коментираха преди месеци, че държавата може да изкупи инвестицията от двете централи и така да се прекрати изкупуването на електроенергия при преференциални цени.

Според плановете на правителството дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия ще бъдат компенсирани при либерализацията на електроенергийния пазар. Очаква се механизмът как да стане това да бъде предложен от Световната банка.

Пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че експертите от институцията са дали висока оценка на създадения през миналото лято Фонд за енергийна сигурност, в който се събират 5% от приходите на производителите и търговците на ток, както и приходите от продажбата на въглеродните емисии.

Според Петкова вероятността именно този фонд да бъде избран за компенсаторен механизъм за дългосрочните и преференциалните договори е много голяма.

Какво още каза Искрен Веселинов пред Bloomberg TV Bulgaria можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още