IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 20% от сградите, допустими за кандидатстване, са заявили участие за саниране

Догодина средствата по националната програма за безвъзмездно финансиране ще бъдат изчерпани и ще е нужно съфинансиране

11:28 | 01.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Кандидатствали по програмата за саниране са под 20% от сградите, които са допустими за кандидатстване. Това каза експертът Цвета Наньова в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Програмата за саниране недвусмислено показа, че проблемът не е в парите, отчете експертът.

Проблемите са свързани на първо място с липсата на професионален мениджмънт на общите части, трудното сдружаване на апартаментите в сградата, което в България не е задължително и създава проблеми. Финансирането идва като проблем на второ място, каза Наньова.

По думите й практиката в ЕС е да се дава достъп до благоприятен финансов ресурс за тези, които могат да си позволят да плащат кредити, а тези, които не могат, получават допълнителна целева помощ, за да се включат в цялостното обновяване на сградите.

Най-добре работи програмата в средни по големина общини, но това зависи от местните власти. В по-малките градове психологическият натиск е много по-голям и ако човек откаже, трябва да обясни защо. В София нещата тръгнаха по-бавно и по-трудно, защото всички имат свое мнение и го отстояват, каза още Наньова.

През 2017 година средствата по националната програма за безвъзмездно финансиране ще бъдат изчерпани и ще е нужно съфинансиране, напомни тя. И предложи да се създаде фонд, който да подпомага неплатежоспособните. Това е и моделът, който работи в ЕС.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още