IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да попречи на България да реализира ВЕИ потенциала си?

Румъния и Гърция вече увеличават производството на възобновяема енергия, смята председателят на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия

20:28 | 11.01.23 г.

Инвеститорският интерес към ВЕИ сектора у нас е голям и дори да се реализират само една трета от проектите, които са заявени, няма да имаме проблем да заменим намаляващото производство от ТЕЦ-овете. Притеснява ме, че ако се забавим, може да се окажем в ситуация, в която Румъния и Гърция вече са доста напред, и така да бъдем притиснати от евтин ток от юг и север. Заради тромавите процедури у нас може да не успеем да реализираме своя потенциал. За това предупреди в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Никола Газдов, председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Той посочи, че двете съседни страни вече са обновили законодателната си рамка. „Техните Планове за възстановяване и устойчивост вече работят и компаниите там усвоят средства по тези планове, така че двете държави ще увеличат много своя дял на възобновяема енергия, която се произвежда в техните страни”, смята Газдов.

По думите му проблемът в България не е, че нямаме добри дадености или че няма наличие на инвеститорски интерес – проблемът е, че процедурите са много тромави.

Експертът прогнозира, че в Плана за възстановяване и устойчивост ще има промени в ангажиментите и адаптациите, и предположи, че проектът за 6 хил. мегаватчаса батерии трудно може да се осъществи за краткия срок до края на 2025 г., като логиката е той да се преформатира и да се премине към грантова схема.

Според него батериите могат да бъдат намалени, защото се нуждаем и от средства за системни оператори за ЕРП-тата, за да могат те бързо да оптимизират своята мрежа така, че тя да може да поеме хиляди мегавати нови слънчеви и вятърни мощности, да могат да се инсталират зарядни станции за електромобили.

Какви промени трябва да се направят в Закона за енергетиката, за да навлязат по-лесно в България системите за съхранение на енергия? Как ще реагира пазарът при затварянето на въглищните електроцентрали и заместването им с възобновяема енергия? Ориентираха ли се големите индустриални компании у нас към възобновяемата енергия и инвестират ли заводите в собствени централи за производство на ток от слънцето? Какво ще е противодействието на Закона за инфлацията в САЩ?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още