IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Иванов: Технологичната война между САЩ и Китай дава шанс на български IT фирми

На какво дължи израстването си компанията StorPool Storage, коментира съоснователят ѝ

21:04 | 10.03.23 г.

Нарастващото напрежение между Китай и САЩ в технологично отношение се оказва благоприятно за компании като StorPool Storage, тъй като европейският и американският бизнес трябва да намери заместващи услуги на китайските. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Боян Иванов, съосновател и изпълнителен директор на StorPool Storage.

За втора поредна година българската IT компания StorPool Storage намира място в престижната класация на Financial Times за хилядата най-бързо растящи компании в Европа, в която тази година бяха включени още три български фирми.

"Глобализацията през последните 10-15 години позволи на много китайски фирми, които често продават на много ниски цени, да завземат сравнително голям пазарен дял. В момента много компании искат да намалят китайските технологии –- в голяма част заместващите са американски, но в нашата бързо развиваща се екосистема има компании, които се опитват да запълнят пораждащите се пазарни ниши", обясни мениджърът.

Според него едно от най-важните неща за успех на бизнеса, освен добрата подготовка, е моментът за влизане на пазара. „Сегашната ситуация на ограничено финансиране е "перфектна" за устойчивия бизнес модел на компанията“, е мнението на Иванов. Той посочи какви са предимствата в предлагания продукт от StorPool Storage. IT компанията предоставя софтуерна услуга, която позволява на големи IT оператори да направят съхранението на данни значително по-ефективно като разход и бързина, докато предлагат по-добри услуги на крайните клиенти. "Позволяваме да се подобри цялата структура на бизнеса като по-добра автоматизация, по-малко хора, които вършат същата работа", каза Боян Иванов. 

Мениджърът съобщи, че глобалният пазар за съхранение на данни надхвърля 100 млрд. долара, а сегментът, върху който се фокусира StorPool Storage, е оценен на около 5 млрд. долара, като е сред бързо растящите заради преминаването от хардуер към софтуерни решения. "Започнахме с идеята да направим най-добрия продукт за някой конкретно, а не продукт, който става за всички. Затова влязохме в много конкретен сектор на менажирани сървис провайдъри и работим да разширим този първоначален сегмент", разкри IT експертът.

Той е категоричен, че няма притеснение от навлизането изцяло на изкуствения интелект (AI), тъй като добавената стойност на компанията е в иновациите, което AI не може да прави все още. Иванов уточни, че StorPool Storage използва AI инструменти за създаване на съдържание и документация.

"Правим нещо интересно и предизвикателно и това мотивира работещите в компанията, заедно с добрата работа среда. Скорошният шум за навлизането на изкуствения интелект (AI) не е особено притеснителен, тъй като добавената стойност на компанията е в иновациите, което AI не може да прави все още, коментира той. – StorPool Storage използва AI инструменти за създаване на съдържание и документация. AI ни помага в пакетирането на тези иновация. Изкуственият интелект няма да ви замести, но ще ви замести някой, който ползва AI.“

Защо бизнес моделът на развитие на StorPool Storage се различава от повечето компании в сектора? Как се прави „квантов“ скок при стартъпите? Кои са най-бързо растящите европейски компании? Кои са предизвикателствата в IT индустрията?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още