IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Караиванов: Ако Фед не направи пауза с лихвите, това ще е проблем за Европа

Как реагират пазарите на акции преди срещата на Федералния резерв тази седмица и решението за посоката на лихвения процент, коментира макроикономистът

20:45 | 13.06.23 г. 2

Ако Фед не направи пауза с вдигането на лихвите, това ще означава проблеми за Европа. Това мнение в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria изрази Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Ако от Фед повишат лихвите, това означава, че не се притесняват много за икономическия растеж или рецесия. Фед притежава най-много информация и най-добре я анализира, но това не означава, че не правят грешки“, смята експертът.

Според него, ако Фед не повиши лихвите, вече има притеснения за икономическия растеж; ако вземат решение за повишаване на лихвите, тогава инфлацията ще е по-големият проблем, икономическият растеж няма да е на дневен ред и това ще доведе до повече оптимизъм на пазарите.

Васил Караиванов очаква при повишение на лихвата в САЩ да се вдигне курсът на долара, което ще оскъпи вноса на стоки и суровини в Европейския съюз, над половината от който се фактурират в долари. „Първата фаза на инфлацията, която се разви в Европа, беше точно заради такова поскъпване на долара с 15%-20% в рамките на няколко месеца, а вносът е около 53% от БВП на ЕС“, припомни макроикономистът.

Караиванов предположи, че ако курсът тръгне към нива 1-0,80 долар/евро, инфлацията ще влезе много бързо, а отделно ще поскъпне вносът на суровини като петрола.

"Ще се наложи Европейската централна банка яростно да вдига лихвите, за да оправи валутния курс, но това ще задълбочи проблема с икономическия растеж", предупреди той.

По думите му ЕЦБ почти сигурно ще обяви ново повишение на лихвата с 0,25% тази седмица, въпреки че еврозоната е в техническа рецесия. Васил Караиванов потвърди, че икономиките на еврозоната, както и на Германия, „все пак растат“, като проблем е управляваната от правителствата компонента – косвените данъци и платените субсидии към бюджета.

"Много е вероятно все още икономическият растеж да не е проблем в Европа – добавената стойност продължава да си расте – все още се очаква инфлацията да е основният проблем", посочи той.

Макроикономистът обясни, че макар енергийната компонента от инфлацията, дори в България, да е на отрицателна територия, остава влиянието на храните и услугите.

„С новата реколта ситуацията при храните може да се нормализира, но за услугите това може да се очаква най-рано в края на годината“, прогнозира Караиванов.

Той е убеден, че в момента няма истинска рецесия – от икономическа гледна точка няма намаляване на производството, няма нарастване на безработицата – затова „ЕЦБ може да си позволи да повиши още един път лихвата, доли може би още два пъти тази година, и евентуално, след като се пребори с инфлацията, да се обърне към рецесията“.

Според Караиванов и централните банки, и политиците в Европа ще се стремят да избегнат истинска рецесия, тъй като няма да са готови да платят цената. "Ще работят в другата посока – да има дори плавен преход, нещо като стагфлация, т.е. да няма висок икономически растеж, да има малко по-висока от нормалната инфлация, но няколко години, преди да може да се скочи нагоре", предположи той.

Кои сектори ще се облагодетелстват от сделката за тавана на дълга? Как може да се избегнат бъдещи кризи с тавана на дълга в САЩ може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Out of this volume, LNG represents more than 20% and the remaining almost 80% covers pipeline gas.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Приземяването в европа ще е твърдо.Тези общи поръчки мазат на дефицит до потребление от 550 милиарда от индустрията. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_23_2782
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още