IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колев: Задълженията на държавата към бизнеса са над 300 млн. лв.

Тенденцията е притеснителна, защото очаквахме забавените плащания да намаляват, а те се увеличават, коментира заместник-председателят на БСК

12:28 | 17.12.13 г.
К. Колев: Задълженията на държавата към бизнеса са над 300 млн. лв.

По последни данни на Българската стопанска камара задълженията на държавата към бизнеса достигат 300 млн. лева. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Камен Колев, заместник-председателят на БСК.

Той коментира, че тенденцията за увеличаване на задълженията към бизнеса е притеснителна, тъй като нагласата е била за намаляване на дължимите суми.

Колев уточни, че в сравнение с преди години сумата е почти наполовина по-малка. По неговите думи увеличаването на задълженията на държавата към бизнеса е резултат от превърналата се вече в практика на няколко правителства на овладяването на разходите чрез забавяне на плащания.

Колев подчерта, че в края на годината разходите на държавата традиционно се увеличават. Той допълни, че спирането на междинни плащания по ОП „Околна среда“ допълнително ще натежат на бюджета, тъй като няма да бъдат възстановени веднага от ЕС.

Колев коментира и въведената през март миналата година Директива за борба със забавените плащания. Той поясни, че директивата, която постановява срок от 30 дни за погасяване на плащанията, е прекратила вредната практика в обществените поръчки да се въвеждат клаузи за забавени плащания. Реално забавеното плащане беше договорено, но беше в ущърб на бизнеса, заяви още заместник-председателят на БСК. Той  коментира, че в момента има варианти за заобикаляне на директивата, а именно забавяне на протоколите по изпълнение.

„Срокът от 30 дни важи от момента на предаване на съответната работа. Продължава и дейността да се възлагат нови поръчки, преди да са изплатени старите“, коментира още Колев.

Той поясни, че отчетеният оптимизъм на бизнеса, въпреки забавените плащания от страна на държавата, се дължи на икономическия ръст за деветмесечието. Добър сигнал за бизнеса е и ръстът в областта на промишлеността, където през последните две години не е наблюдавана положителна тенденция, заяви Колев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още