IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"БМФ Порт Бургас" планира 29 млн. лева инвестиции за 2015 г.

През миналата година на пристанището са обработени 4,4 млн. тона товари, казва прокуристът Борис Балев

09:19 | 06.04.15 г.
"БМФ Порт Бургас" планира 29 млн. лева инвестиции за 2015 г.

Концесионерът на бургаското пристанище "БМФ Порт Бургас" планира през 2015 г. да инвестира 29 млн. лева в инфраструктура. Това става ясно от интервю на прокуриста Борис Балев пред в. „Стандарт“.

Той отчита, че през миналата година портът е обслужил общо 586 плавателни съда и е обработил 4,4 млн. тона товари, което по негова оценка е  абсолютно постижение след спирането на "Кремиковци" през 2008 г.

„Товарите са четири групи. Насипните (концентрати, зърно, въглища, цимент и др.) са с основен дял от 53%, следват генералните (метали, тръби, оборудване и др.) - 23%. Контейнерите са 18% от товарооборота, останалите 6% са наливни, главно горива. От встъпването ни като концесионер на терминали "Бургас Изток-2" и "Бургас Запад" се отчита значителен ръст на товарооборота. През 2013 г. сме обработили със 114% повече товари спрямо 2012 г., а през 2014 г. - с 33% повече от 2013 г.“, коментира Балев.

В резултат концесионерът отчита значителен ръст на приходите, съответно на оперативната печалба и на крайния финансов резултат. През 2014 г. "БМФ Порт Бургас" изплати над 14 млн. лв. на държавата под формата на концесионни плащания, данък печалба, здравни осигуровки, пенсионни вноски и др., изчислява експертът.

За направените вече инвестиции той казва, че в момента за първи път се предприемат толкова мащабни дейности за модернизацията на 100-годишното пристанище.

Борис Балев допълва, че инвестициите през 2014 г. в двата терминала са 53,5 млн. лева. Закупено е оборудване за обработка на товари, включително 6 мобилни крана, два от които с товароподемност 100 т, вилкови повдигачи, влекачи, ричстакери, мотокари и др. Изградено е специализирано съоръжение за обработка на втечнени въглеводородни газове (LPG).

„В ход е поетапното изграждане на силозен комплекс за обработка на зърно на "Бургас изток-2". Съоръжението от 5 силоза с общ капацитет 75 000 тона ще предостави възможност за обработка на 1,2 млн. т зърно. Комплексът ще позволява обработката на кораби от типа "Панамакс" (б. р. плавателни съдове, чиито максимални размери позволяват преминаване през Панамския канал).

"Инвестирахме и в мултифункционално преместваемо съоръжение за съхранение на концентрати на "Бургас Изток-2". Продължаваме обновяването на терминалите "Бургас Запад" и "Бургас Изток-2". Значителна част от складовите полета бяха изцяло рехабилитирани“, обяснява прокуристът.

Планираните за тази година инвестиции от 29 млн. лева ще са основно в специализиран закрит склад за меден концентрат на терминал "Бургас Изток-2".

Ръководството на порта очаква с изграждането на жп линията София - Скопие да бъде увеличен транзитът на товари през двата терминала чрез привличането на товародатели от и за Македония.

В момента на пристанището работят  870 човека, заплатите са увеличени  с около 20% спрямо заварените, казва Балев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още