IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите потоци, които заобиколиха България

Надпреварата кой ще бъде новият център на енергийната карта на Балканите ще бъде решена от газохранилищата

17:00 | 26.12.16 г. 20
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Този коридор ще донесе и истинската диверсификация на газовите доставки за общността и откъсване на Балканите от Русия. Реализацията на проекта започна още през миналата година и работата върви по план със строежа на Трансанадолския газопровод (TANAP) и TAP. 

За шест месеца на територията на Гърция са изградени над 110 километра от общо 550-те километра на ТАР на гръцка територия. Започна и подготовката за строителството на газопровода в Албания.

Южната ни съседка работи много активно да бъде и точката в Европа, от където ще влезе газът от новите перспективни находища в Средиземно море в териториалните води на Кипър, Израел и Египет.

В новия газов триъгълник има значителни залежи. Сред най-перспективните находища са египетското Зохр, за което оценките са, че съдържа около 850 млрд. куб. метра газ, Левиатан във водите около Израел (500 млрд. куб. метра), кипърското Афродита и т.н. Интересен аспект за развитието на полетата носи новината за включването на руската "Роснефт" в разработването на Зохр.

Плановете засега са този газ да бъде транспортиран до Европа през газопровода EastMed. На този етап се говори за инвестиция от 5,7 млрд. долара и капацитет от около 16 млрд. куб. метра газ годишно. По ТАР в Европа ще идват още 10 млрд. куб. метра годишно.

Гърция с амбицията за главна роля в енергийната пиеса на Европа

В допълнение Гърция може да получи и още един газов коз, ако ЕС и Русия успеят да се споразумеят за втората тръба на "Турски поток". Москва вече започна да лобира активно за този проект. Налице са и идеите за нови терминали за втечнен газ, които са в съзвучие с плановете на Европа за разнообразяване на източниците на синьо гориво, увеличаване на конкуренцията на доставките и съответно - по-добри условия за клиентите.

Така южната ни съседка ще има възможността да разпределя над 40 млрд. куб. метра газ годишно, тоест значително над консумацията в региона, което ще я превърне във фактор на газовата карта и за целия ЕС.

От всички тези потоци до България ще достига само малка част - основно през новия газов интерконектор (ICGB), който ще свърже газопреносните мрежи на България при Комотини и Стара Загора. Максималният капацитет на тази връзка обаче е до 5 млрд. куб. метра годишно.

С отварянето на газовата връзка с Румъния интересът към капацитета на IGB се увеличи, което дава надежда, че другият проект - за връзка със Сърбия, ще помогне на страната ни в плановете за запазване на позициите й на енергиен център на Балканите. От отговор на Теменужка Петкова на депутатски въпрос обаче става ясно, че първата фаза по проекта за връзката със Сърбия е приключила в края на декември 2015 г. Оттогава няма информация за работа по изграждането на газопровода. 

Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 16
power grid
преди 7 години
Няма страшно ей са ши доди оня експерта по битавата газ и ша изгони руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 13
majnata
преди 7 години
Ми точно щото чета ...тоя счита , няма нищо сигурно...или и ти само "считаш" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 12
bigmamascandal
преди 7 години
To си пише кой е бре, чети малко.. .отбеляза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 18
majnata
преди 7 години
Авторите на статията вадят скрития коз от ръкава :"Но дори и без външните потоци на газ, България има шанса да запази ролята си, благодарение на залежите в Черно море. "Аз считам, че действително Черно море ще се окаже зона, богата на петрол и газ", уверен е Иванов."Сега , кой е Иванов и колко е уверен , е друг въпрос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 23
deant
преди 7 години
Предлагам да надупчим Добруджа за шистов газ и нефт и да станем независими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 17
aldy
преди 7 години
Сега други ще губят от гадните руски газови проекти. Ние се отървахме от руската зависимост. Щото С ТОЛКОВА АКЪЛ - ТОЛКОВА. Затова пък БейХей се перчи с газов хъб БЕЗ ГАЗ. Какъвто народът, такива и управниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 18
pinoccio
преди 7 години
Гърците - тарикати, а ние се плашим от Брюксел като сурикати. Нали каспийският нефт е пак съветски нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 20
majnata
преди 7 години
***.ло.ум.ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 23
majnata
преди 7 години
България изгуби всякакви шансове в газовата игра. Отредена ни е роля на публика и всякакви приказки за хъбове и газохранилища , са приспивна песен за *** ...на каквито и ни направиха ЕС и Боко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още