IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Темелков: България трябва да планира интересите си в европейската енергетика

Заявените политики на ниво ЕС трябва да доведат до бързи промени в правилата, за да посрещне Европа зимата в по-добра ситуация, съветва експертът

19:00 | 25.03.22 г.
К. Темелков: България трябва да планира интересите си в европейската енергетика

За България е важно да има варианти, от които може да избира, за да постигне по-добри цени и условия в енергетиката. Доброто планиране ще помогне да се избегнат големи щети в икономиката. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Кирил Темелков, заместник - председател на Българската газова асоциация.

Енергийният експерт смята, че преходът не може да стане толкова лесно само на базата на конкуренция и свободни пазари, като припомни, че бизнесът непрекъснато призовава за добро планиране на държавно и европейско ниво.

„Ние сме част от европейския пазар, но България трябва да търси собствено планиране и интереси в енергетиката - в рамките на европейския пазар, но защитавайки националните си интереси“, настоява Темелков.

По думите му политиката на България трябва да бъде многофакторна, на базата на задълбочен анализ и добро планиране. Според него негативен елемент през последните години е, че се заложи изцяло на конкуренцията, като насоката е изцяло към ВЕИ.

Заместник-председателят на асоциацията подчерта, че въпреки неяснотата около войната в Украйна, високите цени за природния газ и годините, които ще са нужни за реорганизация на енергийните пазари, България има алтернативи за доставки, за да не се повтори ситуацията от 2009 г.

„Заявените политики на ниво ЕС трябва да доведат до бързи промени в правилата, по които работят пазарите, да се организират необходимите нормативни промени, да се запълнят газохранилищата в края на нагнетателния период, за да може в началото на зимата България и Европа да са в по-добра ситуация“, съветва Темелков.

Той предупреди, че ако прекалим с предлагането или го подценим, ако го оставим да се движи само от спотови цени, както се случи в електроенергетиката, рисковете са изключително големи.

Според него трябва да се развият различни източници на доставки като LNG, връзките със съседни държави, да се търсят възможности за намалението на потреблението. По думите му ще са необходими десетилетия за замяната на природния газ в икономиката.

„Европа трябва да търси партньорство с всички страни, които имат желание да доставят газ на добри цени. Енергийната независимост на континента не означава пълно отказване от газа, а по-голяма диверсификация не само по отношение на доставчици и инфраструктура, а и по отношение на договорите и ценообразуващите елементи“, каза Темелков. Той е на мнение, че основен принцип трябва да бъде взаимозаменяемост на източниците и този аспект трябва да залегне в отношенията с Русия.

Ще се наложи ли промяна в договорите заради искането на Русия газовите доставки да се заплащат в рубли?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още