IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ас. Василев: Няма да се откажем от въглищата, докато енергетиката не е устойчива

Ще направим един преход към зелена енергетика, когато сме готови, коментира вицепремиерът

12:00 | 19.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В Плана за възстановяване на България не е предвиден ангажимент за отказ от въглищата към конкретна дата, защото не можем да си го позволим, докато нямаме устойчива енергийна система, коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на форума Accelerate Green. Той посочи, че целта е да не правим два прехода - от въглища към природен газ и след десетилетие - от газ към зелени мощности, и да платим двойна цена.

"Затова България ще продължи да използва въглищата и паралелно ще инвестира във възобновяеми енергийни източници и ще направим един преход, когато сме готови. Големият въпрос на Зелената сделка е как ще бъде балансирана системата и на каква цена", коментира още финансовият министър.

Потреблението на България се характеризира със зимен пик вечерта, тоест соларните мощности не могат да се включват. Затова и устойчивостта на системата ще бъде гарантирана от батериен комплекс. Според Василев за България това е много мащабен проект.

Той посочи още, че ПАВЕЦ "Чаира" е отличен пример за съхранение на енергията, но в последните 10 години съоръжението не е поддържано добре.

В насока устойчивост на системата са и проучванията на геотермалните източници, защото те имат потенциал да работят в непрекъсваем режим и така да бъде подсилена и енергийната сигурност на страната.

Друг аспект на енергийната сигурност е и изграждането на нова ядрена мощност, допълни още Василев в своето приветствие към участниците във форума и допълни, че за зеления преход трябва да се "говори прагматично, а не догматично".

Европа е водещата дестинация за устойчиви инвестиции, коментира от своя страна ръководителят на БФБ-София Маню Моравенов. Той отбеляза, че България не прави изключение и анонсира, че фондовата борса работи по ESG  рейтинг на компаниите и до края на годината ще има и зелен индекс на БФБ - София.

Моравенов обърна внимание, че войната в Украйна ще има негативно въздействие върху икономиката на Европа и на България и това поставя фокус върху устойчивото развитие и зеления преход.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира 1 трлн. евро инвестиции в зелени проекти в периода 2021 -2030 година, отбеляза вицепрезидентът на институцията Лиляна Павлова. Тя отбеляза още, че през миналата година 51% от инвестициите на банката, или 27 млрд. евро, са били зелени инвестиции.

Павлова анонсира, че се подготвя нов заем със Столична община за изграждането на новите участъци от метрото на стойност 200 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Едно умно нещо да чуя от Кокорчо. И от урана не трябва да се отказваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още