IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДДС става 18% от 2007 година

13:15 | 05.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
ДДС става 18% от 2007 година
От 2007 година ДДС ще падне до 18 процента, а правните услуги вече ще се облагат с този данък, съобщи Стамен Тасев, заместник министър на финансите след заседанието на кабинета, цитиран от правителствения пресцентър.

Правителството одобри днес проекти на закон за облагане с ДДС, на Закон за облагане доходите на физическите лица, Закон за корпоративните данъци и Закон за фискалните устройства. Проектите са съобразени с европейските директиви във финансовата област, добави Тасев.

След приемането на България в Евросъюза фирмите ще могат доброволно да се регистрират по ДДС. Оборотът от 50 000 лв., който сега е праг за регистрация, няма да се отчита една година назад, а началото на календарната година, в която е подадено искането, каза Тасев.

Няма промени в ставките за облагане данъците на фирмите и на физическите лица, нека този въпрос се реши от следващото мнозинството, допълни Тасев и поясни, че това е политическо решение на управляващите. ДДС за туроператорските услуги, които са предназначени за чужбина, остава 7 на сто.

Възможно е да бъде намален броят на услугите в туризма, облагани със 7 на сто ставка, но това ще реши Народното събрание, заяви още заместник-министърът. Остава облекчението да не се облага печалбата от покупка на акции, ако те са били притежавани повече от една година.

Патентният данък в новите проекти за закони се запазва. Значително ще бъде облекчено попълването на данъчната декларация, защото са опростени доходите на физическите лица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още