IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН наложи временна забрана върху търговото предложение за Астера козметикс

Търговият предложител Арома е занижил темповете на ръст в очакваните приходи на Астера

12:09 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
КФН наложи временна забрана върху търговото предложение за Астера козметикс

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за публикуване на търговото предложение от Арома АД към акционерите на Астера козметикс АД, се казва в решение на комисията от 30 април.

След сделка на 1 април, делът на Арома в Астера прехвърли 50%-вия праг, което задължи компанията да отправи търгово предложение към останалите акционери.

Цената в отправеното предложение бе в размер на 6,80 лв. за акция, а за инвестиционен посредник бе избрано Булброкърс ЕАД.

Според КФН в съдържанието на търговото предложение са налице редица непълноти и несъответствия.

Във връзка с обосновката на предлаганата цена по метода на дисконтираните парични потоци за периода 2010-2013 са заложени приходи при темпове на растеж (от -2% до 3,5%), значително по-ниски от прогнозния ръст на БВП на страната, съгласно очакванията на Министерски съвет (0,2%, 3,8%, 4,8% и 5%).

Освен това, независимо че дружеството очаква кризата да отшуми през следващите 1-2 години, заложените приходи от продажби през 2015 дори в оптимистичния сценарий са значително по-ниски от тези през 2008, се посочва още в решението.

През 2009 г. Астера козметикс отчете 2,15 млн. лв. продажби, което е спад с 42% на годишна база. Печалбата за миналата година бе 792 хил. лв., или намаление с 38,5% на годишна база.

Последната сделка с акциите на Астера на БФБ е от 1 април на цена 4,80 лв., което й осигурява пазарна капитализация в размер на 8,2 млн. лв.

Свързани компании:

Астера козметикс АД(AC2)

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още