IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в Китай се подобри, но остава ограничена

Продукцията и новите поръчки са продължили низходящата си тенденция в началото на четвъртото тримесечие

14:56 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в Китай леко се подобри през октомври, но остава слаба под въздействието на продължителните блокирания, наложени заради разпространението на коронавируса в страната, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global в производството е нараснал до 49,2 пункта през октомври, след като месец по-рано той бе в размер на 48,1 пункта. Резултатът е надминал очакванията на икономистите за ръст до точно 49 пункта. Въпреки възходящото движение показателят е останал на нивата под 50-те пункта, разделящи повишение от понижение.

Продукцията и новите поръчки са продължили низходящата си тенденция в началото на четвъртото тримесечие, ограничени от действащите строги противоепидемични мерки в страната, които са удължили и времето за доставка, става ясно още от частното проучване.

"Сегашната вътрешна среда, както и тази в чужбина, продължава да е сложна и тежка, и неблагоприятните фактори, влияещи на икономическото развитие, се увеличиха", каза Уан Джъ, икономист в Caixin Insight Group. "По-конкретно разпространението на коронавируса в много региони значително ограничава предлагането и търсенето", добави Джъ.

Въпреки това борсите в континентален Китай и в Хонконг записаха значителни повишения в търговската сесия във вторник.

Ден по-рано официалната статистика показа неочакван спад в бизнес активността през октомври. Официалният PMI индекс в производството е намалял от 50,1 пункта през септември до 49,2 пункта през октомври. PMI индексът в услугите също се е свил под 50-те пункта от 50,6 пункта през септември до 48,7 пункта през октомври.

Икономистите смятат мерките за огромен фактор, ограничаващ икономиката, като очакват те да останат в сила за известно време, като се има предвид изказването на китайския държавен глава Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още