IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска данни от властите за мерките за контрол на инфлацията

ВАП се е самосезирала по медийни публикации

18:26 | 09.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и е изискала информация от властите за предприети или предлагани от държавни органи мерки за ограничаване на инфлацията и ръста на цените на основните потребителски стоки.

Прокуратурата се е самосезирала във връзка с медийни публикации, съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата е изискала информация от Съвета за координация и обмен на информация между органите, осъществяващи контрол на пазара на стоки, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и Комисията за защита на потребителите.

Информацията трябва да съдържа данни за установяване на незаконосъобразни актове, действия или бездействия на съответен административен орган при осъществяване на законовите му правомощия във връзка с контролната дейност и ефективното прилагане на нормативните актове, свързани с контрола на пазара на стоки, регулации при определяне на извършваните услуги и техните цени на стоковата борса, както и противодействие срещу нелоялни търговски практики, водещи до завишаване на цените на стоки и услуги.

В зависимост от получените сведения прокуратурата ще прецени има ли необходимост от изискване на допълнителна информация и от други държавни органи.

Ако бъдат установени незаконосъобразни актове, прокуратурата ще прави преценка за протестирането им пред съответен съд. При данни за противоправни действия или бездействия на съответните органи, от прокуратурата ще предприемат мерки по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) за преустановяването им, а при констатиране на данни за извършено престъпление, данните могат да са причина за образуване на разследване.

Миналата седмица властите обявиха, че са открити редица нелоялни търговски практики, съмнения за необосновано високи печалби на търговци и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите.

Преди това премиерът Гълъб Донев възложи изготвяне на механизми срещу спекулата с цените на храните. Национално координационно звено наблюдава и контролира цените на храните по приета методика за мониторинг и контрол на образуването на цената на храните от производител до щанда в магазина. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още