IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общият обем на сделките в света ще бъде под 3 трлн. долара за първи път от 10 години

Колебливото кредитиране и геополитическото напрежение се превърнаха в сериозни пречки за ръста на сливанията и придобиванията

10:34 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на компании се приближават към края на най-лошата година за сливанията и придобиванията в света от десет години насам. Надеждите им за значимо възстановяване бяха задушени от колебливите кредитори и геополитическото напрежение, пише Bloomberg.

Стойността на сделките по сливания и придобивания и свързаните с тях трансакции е намаляла с близо една четвърт тази година до 2,7 трлн. долара преди празничния период, сочат събрани от агенцията данни. Това е най-ниският годишен обем от 2013 г. - последната, в която стойността на сделките не достигна прага от 3 трлн. долара в рамките на една календарна година, сочат данните.

Заради спада инвестиционните банкери се насочват към мрачен сезон на бонусите и още съкращения на работни места, ако нещата не се подобрят през 2024 г. А заради високите лихви и геополитическо напрежение предизвикателствата пред сделките се запазват, коментира Джей Хофман, един от ръководителите на отдела за сливания и придобивания за Северна Америка в JPMorgan Chase & Co., който сравнява средата в момента с тази по време на дотком срива през 2001 г.

„Просто е много по-трудно да се стигне до сделки тази година и хората търсеха причини да не го направят. Не смятам, че това се е променило особено в момента. Хората не са склонни да пренебрегнат предизвикателни проблеми, за да стигнат до сделки“, отбелязва Хофман.

Стойността на сделките в света достигна най-ниското си ниво от 10 години насам. Графика: Bloomberg LP Стойността на сделките в света достигна най-ниското си ниво от 10 години насам. Графика: Bloomberg LP

Липсата на активност от компаниите за частни капиталови инвестиции отново е една от големите спирачки пред притока на сделки през 2023 г. Компаниите, съсредоточени върху придобиванията, са вложили с 36% по-малко средства за придобивания през тази година спрямо 2022 г. на фона на затрудненията да си осигурят дългово финансиране за големи сделки и разминавания в очакванията за цената с продавачите, дори когато предлагаха солени премии.

Макар че бяха обявени някои големи сделки, включително дългоочакваното придобиване от KKR & Cо. на Telecom Italia за над 20 млрд. долара и придобиването от GTCR на мажоритарен дял в компанията за разплащания Worldpay за сумата от 11,7 млрд. долара, много други бяха или блокирани, или се натъкнаха на разколебани продавачи.

„Дейността на компаниите за частни капиталови инвестиции ще се увеличи значително, когато се стигне до по-голямо разбирателство между купувачи и продавачи за цените. Това започва да се случва сега, но смятаме, че ще са нужни още около шест месеца“, казва Маджид Ишак, един от ръководителите за Великобритания на Rothschild & Co.

Неоправдан оптимизъм

Имаше оптимизъм за сливанията и придобиванията през последното тримесечие на годината на фона на индикациите, че пазарите очакват края на циклите за повишаване на лихвите, а банките стават по-склонни да подкрепят големи изкупувания. Стигна се до няколко големи сделки в секторите на природните ресурси и здравеопазването, включително двете най-големи сделки за годината – придобиването от Exxon Mobil Corp. на Pioneer Natural Resources за близо 60 млрд. долара и придобиването от Chevron Corp. на Hess Corp. за 53 млрд. долара.

Но новата несигурност, идваща от войната между Израел и „Хамас“ подкопа част от новия ентусиазъм към сключване на сделки.

„Чувствах се различно за пазара на всеки няколко седмици. Поредица от нови сделки невинаги води до засилване на устойчивата активност и процесите обикновено ставаха по-хаотични“, коментира Уилям Арънсън, партньор по сливания и придобивания в правната кантора Davis Polk & Wardwell в Ню Йорк.

Вложенията на компаниите за частни капиталови инвестиции намаляват след бума през 2021 г. Графика: Bloomberg LP Вложенията на компаниите за частни капиталови инвестиции намаляват след бума през 2021 г. Графика: Bloomberg LP

По време на Covid пандемията бордовете на директорите на компаниите и фирмите за частни капиталови инвестиции извадиха чековите си книжки и тласнаха стойността на сливанията и придобиванията до рекорден връх, движен отчасти от вярването, че сделките при забавяне на икономиката често носят най-добрите резултати. Този път няма данни, че купувачите са притеснени да не пропуснат изгодни сделки, казва Колинс.

„За разлика от силния пазар през 2021 г., не наблюдаваме изразен страх да не пропуснат нещо сред купувачите. Много купувачи смятат, че имат още малко време и се готвят да изчакат още известно стабилизиране“, отбелязва Колинс.

Колко дълго ще трябва да чакат за тази стабилност, ще зависи в немалка степен от решенията на централните банкери и от изборите през 2024 г.

Относно лихвите трейдърите залагат, че най-тежкият цикъл на затягане в света от едно поколение насам е приключил и от средата на следващата година ще започне разхлабване на паричната политика. Това ще даде на купувачите увереност да започнат да правят сделки, коментира Мелиса Сойър, глобален ръководител на правната кантора Sullivan & Cromwell.

„Хората прогнозират, че централните банки няма да повишат лихвите отново и следователно изглежда сме стигнали връхната точка на повишенията на лихвите. На фона на усещането, че лихвите се стабилизират, хората ще бъдат готови да запалят отново двигателите на сливанията и придобиванията и да се върнат на работа“, допълва тя.

Година на избори

На геополитическия фронт 2024 г. носи нови източници на възможни сътресения заради промени в ръководствата на редица страни в света. Започвайки от Тайван през януари и завършвайки с изключително важните президентски избори в САЩ през ноември, през следващата година ще се проведат 40 национални гласувания.

„Не съм сигурен, че ще се стигне до силен ръст, защото ще има много геополитически и местни политически дебати с развитието на изборната година. Но все пак смятам, че можем да се върнем към нивата на активност от 2018 и 2019 г.“, отбелязва Хофман.

Стойността на сделките в света достигна малко под 4 трлн. долара и в двете въпросни години, показват събраните от Bloomberg данни.

Лари Графстейн, заместник-председател на глобалната инвестиционна банка на RBC Capital Markets, също е оптимист. „Смятаме, че 2024 г. трябва да бъде малко по-добра от 2023 г. Годините на президентски избори в САЩ обикновено са доста добри години на пазара“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още