IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията при храните на Острова се забавя осми пореден месец през декември

Веригите, предлагащи намаления, отчитат рекордни продажби по коледните празници

14:58 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията при храните в британските магазини се е забавила рязко през декември до най-ниското си ниво от повече от година, тъй като супермаркетите, начело с дискаунтърите, са се състезавали в това кой ще предложи най-добрите цени, за да привлече клиенти по празниците, пише Bloomberg.

Британският консорциум за търговия на дребно (BRC) заяви във вторник, че инфлацията при храните се е забавила до 6,7% миналия месец от 7,7% през ноември. Нивото е намаляло за осми пореден месец до най-ниското си от юни 2022 г. насам.

Данните, които обхващат периода от 1 до 7 декември, ще засилят още повече залозите, че Английската централна банка ще започне да понижава лихвите си, след като Службата за национална статистика отчете по-ниска от очакването инфлация миналия месец и подкрепи очакванията, че разхлабването на паричната политика ще започне през май. По-високите цени на храните бяха основен двигател на инфлацията в Обединеното кралство и купувачите се адаптират към тях чрез покупки на стоки на собствени марки и често посещават магазини с намаления.

Както Aldi, така и Lidl - двата основни дискаунтъра за хранителни стоки в Обединеното кралство, отчетоха рекордни коледни продажби във вторник. Продажбите на Aldi са нараснали с 8% през четирите седмици до Бъдни вечер в сравнение със същото време през 2022 г., като за първи път са надхвърлили 1,5 млрд. паунда (1,9 млрд. долара). Търговецът на хранителни стоки добави, че петък, 22 декември, е бил най-натовареният му ден до момента, тъй като 2,5 млн. купувачи са посетили някой от обектите на Aldi, за да пазаруват изгодно за Коледа.

Конкурентният дискаунтър Lidl също отчете рекорден ръст на коледните продажби от 12% през четирите седмици до 24 декември в сравнение със същия период на 2022 г.

Много супермаркети са намалили цените на традиционните празнични зеленчуци, включително картофи, кълнове и моркови, до под 20 пенса (25 цента) през последната седмица преди Коледа, за да привлекат клиенти. Виното, портвайнът и шерито са поевтинели миналия месец, отчитат от консорциума.

Промоциите в търговията на дребно с хранителни стоки са достигнали най-високата си стойност от четири години насам през декември, заяви Майк Уоткинс, ръководител на отдел "Търговия на дребно и бизнес анализи" в NielsenIQ, който изготвя данните за BRC.

Нови предизвикателства може да попречат на търговците на дребно да понижат цените толкова, колкото са се надявали, през 2024 г., смятат от консорциума. Бизнесът ще трябва да се бори с голямо увеличение на средствата, необходими за издръжка през април, заедно с по-високите лихви за бизнеса и новите гранични проверки на Европейския съюз.

Проблемите с доставките в Червено море засягат и търговците на дребно, тъй като някои контейнеровози са принудени да променят маршрута си около нос Добра надежда.

„Търговците на дребно ще продължат да правят всичко по силите си, за да поддържат цените ниски през 2024 г., но има редица предизвикателства по пътя“, заяви Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на BRC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още