IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Забавящата се инфлация в САЩ открива пътя за понижаване на лихвите в идните месеци

Германия ще има най-слабия ръст сред страните от Г-7 тази година, очаква ОИСР

16:35 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бързото забавяне на инфлацията в САЩ открива път за понижения на лихвите до месеци, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Financial Times.

Организацията, която публикува прогнозите си в понеделник, предвижда инфлация в САЩ от едва 2,2% през 2024 г. и 2% през 2025 г., която е сред най-ниските в страните от Г-7. Базираната в Париж организация заяви, че само в Италия ръстът на цените ще бъде по-малък тази година.

В същото време Великобритания ще бъде обременена с най-високата инфлация сред страните от Г-7 от 2,8% тази година и 2,4 на сто през 2025 г., като това показва битката, пред която е изправена Английската централна банка (АЦБ), за да укроти ръста на цените.

ОИСР понижи очакванията си за инфлацията в повечето страни. Графика: Bloomberg LP ОИСР понижи очакванията си за инфлацията в повечето страни. Графика: Bloomberg LP

Макар че инфлацията се забавя в цял свят след повишаването на лихвите, заплахата не е отслабнала. Данните за работните места в САЩ миналия петък възобновиха опасенията, че трудовият пазар в страната остава твърде нажежен за бързо понижаване на лихвите.

„Големият проблем все още е инфлацията и изглежда, че тя се забавя.. .последователно“, коментира Клер Ломбардели, главен икономист на ОИСР. „Но все още не сме извън опасност и имаме да извървим дълъг път“, предупреди тя.

ОИСР счита, че инфлацията ще се забави до целевите нива в повечето страни от Г-20 до края на 2025 г. Тя прогнозира, че централните банки ще могат да започнат да понижават лихвите по-скоро, отколкото в предишните ѝ прогнози за икономиката през ноември.

Клубът на богатите икономики в света допълни, че централните банки може да започнат да намаляват лихвите до второто тримесечие  в САЩ и в еврозоната и през третото тримесечие във Великобритания.

Председателят на Федералния резерв Джей Пауъл заяви през уикенда, че очаква американската централна банка да понижи лихвите с около три четвърти пункта през тази година.

Но ОИСР предупреди, че политиките „ще останат ограничителни за известно време“ и допълни, че ръководителите на централните банки не бива да връщат лихвите на почти нулевите им нива преди пандемията.

САЩ ще имат най-силен растеж тази година, като брутният им вътрешен продукт ще се разшири с 2,1% - по-бързо, отколкото в други страни от Г-7 благодарение на силните разходи на домакинствата и условията на трудовия пазар, отбеляза ОИСР.

Германия ще има най-слабия ръст в Г-7 тази година от едва 0,3%, прогнозира организацията. БВП на Великобритания ще нарасне с 0,7 на сто през 2024 г. и с 1,2% през 2025 г., очаква тя.

ОИСР очаква умереният ръст на брутния вътрешен продукт да се запази. Графика: Bloomberg LP ОИСР очаква умереният ръст на брутния вътрешен продукт да се запази. Графика: Bloomberg LP

Основната инфлация, която изключва храните и горивата, ще бъде 3,6% във Великобритания тази година и 2,5% през 2025 г.

Очаква се световната икономика да отбележи ръст от 2,9% през 2024 г., който е малко по-бърз от предишните прогнози на ОИСР. Тя предвижда ръстът да се ускори до 3% през 2025 г. с подобряването на финансовата среда.

ОИСР остави непроменена прогнозата си за растежа на Китай, като предвижда покачване от 4,7% през тази година и 4,2% през 2025 г., което е забавяне спрямо 2025 г. и отразява намалялото търсене от потребителите, високия дълг и слабия имотен пазар на страната.

Сред най-големите икономически рискове са „високото геополитическо напрежение“, включително опасността конфликтът между Израел и „Хамас“ да се разпространи в Близкия изток и да наруши енергийните пазари, отбеляза ОИСР. Тя счита, че удвояването през последно време на разходите за превоз на товари по море заради положението в Червено море може да добави 0,4 процентни пункта към инфлацията след една година.

Упорито високият ръст на цените на услугите е друг риск, тъй като може да предизвика „изненадващо ускоряване на инфлацията и преоценки на финансовия пазар“ при евентуално преосмисляне на очакванията за смекчаване на паричната политика, пише ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още