IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ОИСР: ЕЦБ трудно ще прецени кога да спре с вдигането на лихвите

Предизвикателството е особено голямо в настоящия момент в Европа, казва Клер Ломбардели

12:05 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка е изправена пред тежка задача при вземането на решение кога да спре да повишава лихвените проценти, тъй като е трудно да се прецени въздействието на тяхното затягане, заяви главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Клер Ломбардели, която е бивш генерален директор и главен икономически съветник в Министерството на финансите на Обединеното кралство, заяви пред телевизия Bloomberg, че структурните промени от последния цикъл на повишаване на разходите по заемите - например по-големия дял на кредитите с фиксирана лихва - затрудняват оценяването на ефектите върху реалната икономика. Това замъглява картината за централните банкери.

"Трансмисията на паричната политика е много несигурно", каза тя в интервю от френския град Екс-ан-Прованс. "Доста е трудно да се прецени въздействието и кога ще бъде неговата върхова точка".

Ломбардели отбеляза, че предизвикателството е особено голямо в настоящия момент в Европа, тъй като макар че основните измерители на инфлацията се понижават, все още е налице голямата сила на базовия ценови натиск, който изключва променливите елементи като енергията.

Това е ключов спор за политиците, които дадоха сигнал за повишаване на лихвените проценти по-късно този месец, без да намекнат какво ще последва след това. Повечето показатели за базисните цени "започнаха да показват известни признаци на смекчаване", заяви миналата седмица заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още