IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитите в България намаляват с 10% през 2023 г. на фона на ръст в региона

Страната ни е сред малкото в Централна и Източна Европа със спад при несъстоятелността, но рисковете остават, сочи доклад

18:56 | 29.04.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В условията на икономически спад страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) изпитват драматичен скок в неплатежоспособността на компаниите през 2023 г. На този фон България за първи път от няколко години записва спад в броя на производствата по несъстоятелност на годишна база с 10,53% спрямо 2022 г., което прави страната ни една от трите в региона на ЦИЕ със спад на фалитите през миналата година, отчита доклад на „Кофас“.

През 2023 г. е отбелязан ръст в производствата по корпоративна несъстоятелност в ЦИЕ. В 9 държави в региона са регистрирани по-голям брой несъстоятелности (Чехия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Сърбия, Словакия, Словения и Румъния). В три държави се забелязва обратна тенденция – намаляване на броя на компаниите в несъстоятелност (България, Хърватия и Латвия). Като цяло икономическите резултати в региона ще останат под потенциала си през 2024 г., обобщават експертите.

Позитивните данни за България обаче не означават непременно стабилна или подобряваща се ситуация за местните предприятия, предупреждават експертите, които са на мнение, че действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023 г., тъй като за собствениците на бизнес е по-удобно да изоставят или продадат своята компания, вместо да започнат производство по несъстоятелност.

Предстоят предизвикателни времена за строителния сектор и тези, които са пряко ангажирани с него, което може да засегне и България, като част от региона, посочват още от „Кофас“.

Увеличението на процедурите по несъстоятелност в ЦИЕ отразява слабия икономически растеж. В региона се наблюдава 38,6% ръст на процедурите по несъстоятелност от 2022 г. до 2023 г., което е още една година на двуцифрен растеж. Поради икономическия спад Централна и Източна Европа преживява значително забавяне на средния темп на растеж на БВП – от 4,0% през 2022 г. до 0,5% през 2023 г. Това е най-ниското ниво от началото на века (с изключение на глобалната финансова криза през 2009 г. и пандемията от COVID-19 през 2020 г.). Чехия, Естония, Унгария, Латвия и Литва отбелязват отрицателен ръст през 2023 г., посочва докладът.

„Това покачване е подхранвано от комбинация от вътрешни и външни фактори, които изостриха предизвикателствата, пред които са изправени компаниите в региона, особено геополитическото напрежение и инфлационния натиск, които тласнаха много фирми към ръба“, обяснява Гжегорж Шилевич, ръководител на отдела за икономически изследвания на Централна и Източна Европа в "Кофас". 

Бизнес средата през 2024 г. се очаква да бъде белязана от ограничен ръст на оборота, свиващи се маржове и допълнителни предизвикателства за експортните компании поради отслабващо чуждестранно търсене, в частност в Германия. Въпреки това има признаци на възстановяване заради нарастване на потребителското търсене, особено в сегмента на бързооборотните стоки, което подкрепя икономическата активност в региона на ЦИЕ. Компаниите обаче са изправени пред нарастващ натиск от по-високи цени на стоките и разходите за труд, включително увеличения на минималната работната заплата в страните от Централна и Източна Европа, пише още в доклада.

Пагубните последици от руската инвазия в Украйна, особено поради географската близост, отекват в целия регион, прекъсвайки веригите за доставки и допринасяйки за покачването на цените на енергийните продукти. Тези външни сътресения, съчетани с вътрешни предизвикателства като недостиг на работна ръка и нарастващи разходи за суровини, оказват значителен натиск върху бизнеса, което води до нарастване на неплатежоспособността. Секторите на строителството и търговията са най-потърпевши от икономическите промени и продължават да се борят с недостига на работна ръка, натиска върху заплатите и намаляващото търсене, допълват експертите.

Въпреки позитивните данни пътят към възстановяването изглежда труден. „Очакваме допълнително увеличение на неплатежоспособността през 2024 г., макар и с по-нисък темп на растеж от предходната година“, коментира Ярослав Яворски, главен изпълнителен директор на Кофас за Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Гошогошев
преди 2 седмици
Фалитите в еврозоната тепърва предстоят и съответно в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още