IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Ще запомним 2023 г. с рекордните фалити в бизнеса

Какви ще са последиците за компаниите след държавните грантове и ниските лихви, коментира управителят на Кофас България

20:00 | 08.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

2023 г. се оказа по-добра от очакваното, но същевременно с това ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) беше по-нисък отколкото през 2022 г. Камшичният удар от много високи лихви и грантовете от държавата показа един огромен ръст на фалитите на компаниите по света. Нещо, което запомнихме за изминалата година, са рекордните фалити. В САЩ са на рекордни нива от 2010 г., а в Европа от 2015 г. Този анализ в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Пламен Димитров, управител на Кофас България.

„За България 2023 г. беше по-лоша от очакваното и тя не беше двигателя на Централна и Източна Европа, където Кофас счита, че първенец се очертава Румъния. Там се очаква ръст на БВП от около 4%, докато в България е над два пъти по-нисък“, пресметна той.  

Според Димитров, евтините пари на Covid заедно с парите от държавата „сформираха компании, които на пръв поглед са много красиви“, но са зависими от държавни грантове и от ниски лихви до такава степен, че собствениците им разглеждат привлечения капитал като част от собствения капитал.

„Това обаче не е дългосрочно – моментът, в който лихвите се вдигнат, тези компании вече изглеждат по-различен начин. Голяма част от фалитите се случиха поради тези причини“, коментира Пламен Димитров.

По отношение на перспективите пред глобалната икономика, според прогнозите на Кофас, 2024 г. ще бъде с по-нисък ръст (2,2%) в световен мащаб от 2023 г. и той ще бъде воден предимно от развиващите се икономики в Югоизточна Азия. „Китай върви с изпреварващи темпове, но считаме, че няма да се развие с процента на БВП колкото беше през 2023 г. и ще бъде със забавено развитие през тази година“, прогнозира Димитров.

Той напомни, че тази година, в която ще се проведат много избори, от гледна точка на бизнеса това носи несигурност. И за пример даде Европа, в която се вижда ясно движение, включително и на държавно ниво, с преместване надясно. По думите му това променя настроенията в определени общества, а рефлектира и върху бизнеса.

„За да се подготвят българските бизнеси за несигурната среда, трябва да използват услуги на професионалисти, които да изчисляват рисковете от несъстоятелност от техните контрагенти в България и по света, и от политическите сътресения, докато се съсредоточават върху бизнеса си и доставките, препоръча Пламен Димитров. – Икономиката не е пред срутване, но не се движи с темповете, които ни се иска.“

Кои сектори в България са с най-голям риск и от естествени фалити, и от измами? Защо при прокарване на политиката към озеленяване на световната икономика германските компании са в по-неизгодна позиция, отколкото тези в САЩ и Китай? Колко ще са пониженията на лихвите от централните банки?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още