IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно расте през март и в еврозоната, и в ЕС

На годишна база ръстът е от 0,7% в еврозоната и с 2% в Евросъюза

17:21 | 07.05.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Обемът на търговията на дребно в еврозоната расте през март с 0,8% спрямо февруари и с 1,2% в Европейския съюз, сочат сезонно изгладените данни на Евростат, публикувани днес. На годишна база се наблюдава ръст от 0,7% в еврозоната и от 2% – в ЕС. 

През февруари обемът на търговията на дребно отчете спад с 0,3% в еврозоната и с 0,1% – в ЕС.

В еврозоната през март спрямо февруари обемът на търговията на дребно с храни, напитки и тютюн нараства с 1,2%, и на търговията с автомобилни горива в специализирани обекти – с 2%.

В ЕС обемът на търговията с храни, напитки и тютюн расте с 0,8%, на нехранителните стоки – с 0,5%, а на автомобилни горива в специализирани обекти – с 1,5%.

Сред държавите членки, за които Евростат има налична информация, най-голям ръст се отчита в общите обеми на търговията на дребно в Полша (със 7,3%), Кипър (с 4,8%), Унгария (с 2%). Най-голям спад се наблюдава в Швеция (от 1,8%), Малта (от 1%) и Австрия (от 0,8%).

В България на месечна база се отчита спад от 0,6% при търговията на дребно, но на годишна база спрямо март 2023 г. се отчита ръст от 0,4%. 

На годишна база търговията на дребно в еврозоната расте с 1,1% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,8% – при нехранителните стоки, а намалява с 0,6% при търговията с автомобилни горива в специализирани обекти.

Спрямо 2023 г. в ЕС се отчита ръст от 1% при търговията на дребно с храни, напитки и тютюн, от 3% – при търговията с нехранителни продукти, и спад от 0,5% при търговията на дребно с автомобилни горива в специализираните обекти.

Най-висок е ръстът на годишна база в Полша (14,8%), Люксембург (10,3%), Хърватия (8,9%). Най-голям спад се наблюдава в Белгия (от 4,6%), Естония (от 2,3%) и Австрия (от 2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още