IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пост-неолибералната ера залязва

Икономиката на свободния пазар в САЩ бавно бива заместена от по-фокусирана държавна политика

08:15 | 22.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преди повече от 40 години се роди революцията Рейгън-Тачър. Данъците бяха намалени. Синдикатите бяха смачкани. Пазарите бяха дерегулирани и глобалният капитал беше отприщен. Но икономическото махало се люшна в обратна посока. И през последните няколко седмици стана съвсем ясно, че всичко, поне малко свързано с теорията за просмукването (благоприятно данъчно третиране на богатите, което да се предаде надолу по веригата – бел. прев.), сега е средство за политическо обезсилване на неолиберализма, пише асоциираната редакторка на Financial Times Рана Форухар.

Най-очевидният пример е, разбира се, реакцията срещу странния план на премиера на Обединеното кралство Лиз Тръс да намали данъците на богатите, след като обяви големи разходи за енергийни субсидии. „Тръсономиката“ вече не е на масата, като самата министър-председателка обяви, че подава оставка.

Но не само Обединеното кралство е изправено пред оттегляне от неолиберализма. Наскоро се срещнах с високопоставен служител от администрацията на Байдън, който ми каза, че много главни изпълнителни директори идват във Вашингтон и искат „сигнал от правителството къде да инвестират. "Във Виетнам ли да навлезем, или в Мексико? В кои сектори искате да присъстваме?“

Въпреки че американското правителство все още не се занимава с избора на печеливши и губещи компании, Белият дом вече направи преход към пост-неолиберална ера - и мнозина в бизнес общността също се подготвят за това. Главните изпълнителни директори може да не харесват идеята за деглобализиращ се свят с повече регулации, по-голям държавен контрол и нарастваща пазарна сила на работниците, но те обикновено могат да намерят начин да правят пари, стига да разбират правилата на пазара.

И така, какви са новите правила? Администрацията на Байдън наскоро представи ясен план за икономиката, която иска, включващ пет ключови елемента. Единият е „овластяването“ на работниците, което правителството се опитва да направи, използвайки федерални бюджети за подкрепа на синдикализирания труд. Друг елемент е да се използва възможно най-много фискалната политика в поляризирания Конгрес, за да се подкрепят работещите семейства в области като здравеопазването и грижите за децата, които стават все по-недостъпни за много американци.

Но както ми каза министърът на търговията Джина Раймондо преди няколко месеца, правителството цели нещо повече от намаляване на данъците и преразпределение на богатството. Тази администрация иска да играе по-голяма роля в насочването на предлагането от частния сектор. По-специално, тя иска да насърчи правенето на неща, не само чрез инициативата „Купувайте американското“, но и чрез по-фундаментална промяна във фокуса на политиката от дистрибуция към производство.

Това означава индустриална политика. И докато все още няма напълно формулирана стратегия във Вашингтон, има ясни признаци, че ерата на икономиката на свободния пазар е приключила.

Един факт на тази промяна е, че много компании скоро ще трябва да избират между САЩ и Китай. Официалното икономическо разделяне между двете страни набира скорост - има рекорден брой американски работни места, които се връщат обратно от Китай, както и призиви за по-строги правила за трансфер на технологии.

Друг факт е, че устойчивостта на ключови вериги за доставки стават все по-важнa. Само преди няколко дни Micron стана втората голяма компания (след Intel), която обяви мащабна инвестиция в областта на полупроводниците в САЩ, влагайки 100 млрд. долара в нова леярна в северната част на щата Ню Йорк.

Федералните инвестиции в електрически превозни средства също носят нови работни места в икономически затруднени части на Юга и Средния Запад. Въпреки че силният долар може да се превърне в насрещен вятър за надеждите на администрацията за развиване на по-голяма промишлена и експортна икономика, по-ниската цена на вложената енергия в САЩ в сравнение с Европа в момента е попътен вятър.

Подкрепата за икономическия „патриотизъм“ сега е действащ принцип и в двете страни на политическото разделение във Вашингтон. Робърт Лайтхайзър, бивш търговски представител на САЩ при Доналд Тръмп, беше известен фен на премахването на търговския дефицит на Америка. Но наскоро конгресменът от Демократическата партия в Калифорния Ро Хана – изгряваща фигура в прогресивните кръгове – призова за същото, застъпвайки се за това САЩ да постигнат търговски излишък с останалия свят до 2035 г.

Както каза Хана, „Търговските дефицити са ОК през някои години, ако се балансират от търговски излишъци през други. Но страната е в постоянен търговски дефицит от 1975 г. насам”. Той вярва, че правителството трябва да помогне за коригирането на това, като предлага заеми с нулева лихва за фабрики и увеличено използване на федерални покупки за подкрепа на пазарите.

Чух Хана наскоро да говори при стартирането на „Преосмисляне на икономиката“, инициатива на Harvard Kennedy School, ръководена от икономистите Дани Родрик и Гордън Хансън. Тя има за цел да замени парадигмите на неолибералната политика с нещо ново и е една от няколкото подобни програми в големите университети на САЩ. Много от тези институции се борят да станат епицентър на свежо икономическо мислене, точно както Чикагският университет беше епицентърът на неолиберализма.

Хана обобщи предизвикателството на момента: „Ако не можем да оправим икономиката, няма да имаме мултирасова демокрация.“ Тази фраза сама по себе си представлява нещо ново - в миналото говоренето за расовото равенство и класовото неравенство в САЩ беше разделено. Но демократите все повече се опитват да обвържат двете, докато работят за очертаване на контурите на пост-неолибералната икономика.

Това беше темата на друго голямо събитие наскоро, спонсорирано от Института Рузвелт, на което прогресивни политици (много от редиците на администрацията) се събраха, за да обсъдят детайлите на индустриалната политика на Америка. Въпреки че те все още не са напълно ясни, едно нещо е - всичко това е обратното на теорията за просмукването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
corner
преди 1 година
"свежо икономическо мислене" -- Щом до сега не сте го измислили , няма да стане по-свежо . Затваряяйте сергията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
Колелото на живота/икономиката направи един пълен оборот. Сега сме в изходна позиция. Задаваме си същите въпроси като преди 50 години. Не са 40. Но на кой му пука. Ще направим същите грешки и никой и нищо не може да промени това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Голямата държавна намеса никога не е успявала, няма да успее и сега..Посредствени бюрократи с партийни кариери, като цитираният в материала новоизгряваща звезда на "прогресивните" сили Ро Хана ( от Калифорния разбира се, откъде другаде може да бъде) ще решават къде , в какво и как да инвестира бизнесът? Както казват там : Good luck with that...Не спира да ме изумява способността на хората да повтарят едни и същи грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 1 година
До: khaoСледващите избори в хАмерика ще покажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
тая статия започна много некадърно... преди 40г. започнало, но видиш ли... последните няколко седмици са достатъчни за автора да направи генерален извод! тоалеъно четиво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още