IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците отново започват да харчат повече 

Потребителските разходи в САЩ се увеличиха с 0,4% в сравнение с предходния месец, експертите очакваха увеличение от едва 0,2%

21:00 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки високата инфлация в САЩ потребителите отново харчат повече пари. Те са увеличили разходите си през август с 0,4% в сравнение с предходния месец, както обяви Министерството на търговията във Вашингтон в петък.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от едва 0,2% след ревизирания спад от 0,2% през юли. Потребителите и техните разходи са гръбнакът на американската икономика, като допринасят за повече от две трети от брутния вътрешен продукт.

Финансовите пазари са обезпокоени, че Федералният резерв на САЩ може да предприеме твърде агресивен курс в борбата с необузданата инфлация и в крайна сметка да предизвика тежка рецесия, т.е. широкомащабно икономическо забавяне. Фед е подложен на натиск по отношение на лихвената си политика, тъй като рязкото покачване на цените намалява покупателната способност на американците.

Инфлацията в САЩ наскоро достигна 8,3%. Един от показателите за инфлацията, който Фед също взема предвид в своята парична политика, са личните разходи на потребителите. В тях не влизатразходите за храна и енергия, които силно варират. Този т.нар. основен PCE индекс показва годишен темп на инфлация от 4,9% за август. През юли той беше ревизиран на 4,7%. Експертите очакваха и 4,7% за август.

Заради високия темп на нарастване на цените Фед повишава основния лихвен процент с големи стъпки. Неотдавна централната банка го повиши за трети пореден път с необичайно голямата стъпка от три четвърти процентни пункта до сегашния диапазон от 3,00 до 3,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още