IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна е в сянката на важни гласувания през 2024 г.

Президентските избори в САЩ, Русия и Украйна са не по-малко решаващи от събитията на бойното поле

11:10 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Общоприетото мнение е, че войните завършват с преговори. Но често те приключват или биват замразени пред урните. Така свърши войната на Америка във Виетнам, както и френската война в Алжир, а и войните в бивша Югославия, след като Слободан Милошевич загуби изборите през 2000 г., пише за Financial Times Иван Кръстев, председател на софийския Център за либерални стратегии.

Днес войната в Украйна се провежда в сянката на ключови избори, насрочени за 2024 г. Изборите в Русия, Украйна, Тайван и САЩ ще бъдат от решаващо значение за воденето на войната през 2023 г. Резултатът от тези гласувания може да оформи следващия международен ред.

През март 2024 г. ще се проведат президентски избори в Русия и Украйна. Изисква се голямо въображение, за да си представим, че Владимир Путин ще изгуби избори, организирани с единствената цел да ги спечели. Но обременен от неуспешната си „специална операция“, той има всички основания да се тревожи, че в случай на военно поражение или конфликт, замразен в негов ущърб, той ще се сблъска с опозиция не само от малкото останали либерали в страната, но и от мобилизирана и убедителна националистическа десница.

Това не се е случвало по време на неговото продължило повече от две десетилетия управление, но една предизборна кампания, съчетана с провали на фронта, може да създаде анти-Путин инерцията, който европейците и американците отдавна чакат - въпреки че е много малко вероятно това да е моментът на свободата за Русия.

Вотът в Украйна също ще повлияе дълбоко на стратегическите избори, които президентът Володимир Зеленски ще направи през 2023 г. Те ще направят невъзможно за него да приеме какъвто и да е териториален компромис, за да не загуби вота. Отлагането на изборите не е вариант.

Но за Зеленски провеждането на избори по време на война с мнозинството от населението в изгнание или вътрешно разселено ще бъде колосално логистично предизвикателство. Организирането на свободни и честни избори ще бъде от първостепенно значение за укрепването на имиджа на Украйна като демократичен Давид, който се бори срещу автократичния руски Голиат.

В изборния коктейл на 2024 г. президентските избори в Тайван също може да се превърнат в жокер, който да повлияе на динамиката на руско-украинската война. Страхът от националистическа победа в тях може да повлияе на стратегията на Пекин за „обединение“. Все още не е известно какъв урок си е извлякъл президентът Си Дзинпин от руската инвазия. Дали е стигнал до заключението, че Путин е сгрешил като е започнал войната, или че я е започнал твърде късно?

Необходимостта да се държат американците настрана може също да убеди китайското правителство, вече унизено от неуспеха си да се справи с пандемията Covid-19, да увеличи подкрепата си за Москва с надеждата да държи САЩ в капана на европейския конфликт.

Изборите за президент на САЩ и в много по-малка степен изборите за Европейски парламент също ще окажат пряко влияние върху воденето на войната. Президентските избори в САЩ може да са по-решаващи за изхода на войната от която и да е военна операция на терен. Украинците няма да могат да устоят на машината за убиване на Путин, ако американците и европейците решат да намалят значителната си военна и финансова подкрепа.

В този смисъл украинците имат основание да се страхуват, че демократите могат да загубят президентството, тъй като подкрепата на САЩ за техните военни усилия може да отслабне в зависимост от това кой републиканец стане президент. Както за демократите, така и за техните европейски съюзници успех на Путин в Донбас или пряко намесване на НАТО във войната може драматично да повлияе на това кой ще бъде следващият американски президент и как ще се разпределят местата в Европейския парламент.

Успех на Русия на фронта или голямо участие на НАТО в конфликта може да наклони баланса на изборите за американски президент към републиканците. Последното нещо, от което демократите и техните европейски съюзници се нуждаят, е избирателите да обвинят Белия дом за започването на трета световна война. За да могат Джо Байдън и неговите европейски съюзници да спечелят изборите, пред които са изправени, е критично важно украинците все още да печелят на бойното поле.

Ние знаем как икономическата взаимозависимост и разпространението на ядрени оръжия промениха характера на съвременната война, но това, за което все още сме слепи, е как предстоящите избори по света могат да променят естеството на войната в Украйна, особено в момент на глобална хипер-поляризация.

Поуката? За да печелите войни през 21 век, не винаги е достатъчно да вземете надмощие на бойното поле. Трябва също така да печелите избори, и то не само в собствената си страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още