IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за асоциирано членство на Великобритания в ЕС - много шум за нищо?

Във вторник Франция и Германия представиха проект за Европа на четири скорости, но Лондон отхвърли възможността за по-близки отношения със съюза

10:40 | 20.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция и Германия се опитват да прокарат планове, с които да предложат на Великобритания и други европейски държави „асоциирано членство“ в Европейския съюз (ЕС) в ход, който може да възстанови отношенията на Лондон с блока, пише британският Independent.

Във вторник двете държави представиха проект за Европа на четири скорости с различна степен на участие, като във вътрешния кръг са държавите членки, които участват във всички европейски политики.

В ход, който се възприема като маслинена клонка, нов по-външен кръг на „асоциирано членство“ ще бъде отворен за Великобритания, поставяйки основите за по-близки икономически отношения.

Високопоставени представители на торите приветстваха предложението, като бившият заместник-премиер Майкъл Хесълтин казва за Independent, че Великобритания трябва спешно да проучи идеята, тъй като „по-голямата част от хората във Великобритания виждат Brexit като грешка“.

„Бентът се скъсва и все повече се върви към интеграция с Европа“, коментира той.

Ходът обаче предизвика яростна реакция сред поддръжниците на Brexit, които обвиниха европейските страни в „отчаяние“ в опитите им да разширят съюза.

Новините за плановете станаха ясни, след като лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър проведе разговори в Париж с френския президент Еманюел Макрон – последната част от международно пътуване, което имаше за цел да представи Стармър като следващ премиер.

Тъй като и двете основни партии във Великобритания обаче вървят по тънко въже заради Brexit преди парламентарните избори следващата година, и лейбъристите, и правителството отхвърлиха всяка форма на асоциирано членство в ЕС.

Докато се опитва да се хареса както на бизнеса, подкрепящ оставането в ЕС, така и на останалите, сър Киър през уикенда обеща да подсигури „много по-добра“ сделка за Brexit, ако спечели на следващите избори, но отхвърли обратно присъединяване към митническия съюз или единния пазар.

През март председателят на Службата за бюджетна отговорност предупреди, че икономическото въздействие на Brexit е със същия „мащаб“ като пандемията от Covid и кризата с енергийните цени.

Ричард Хюс заяви, че брутният вътрешен продукт на Великобритания би бил с 4% по-висок, ако страната бе останала в ЕС.

Съгласно асоциираното членство от Великобритания ще се очаква да допринася за годишния бюджет на ЕС и да е част от Европейския съд в замяна на „участие“ в единния пазар.

Асоциираните членове, които ще формират първия „външен кръг“ на блока, може да включват членове на единния пазар, които не са част от ЕС, например Швейцария, или „дори Великобритания“, се казва в документа на Франция и Германия.

Те няма да са обвързани да влизат „в по-тесен съюз“ или допълнителна интеграция, но ще трябва да се ангажират с „общите принципи и ценности“ на ЕС.

Макар че ще плащат вноски в бюджета на ЕС, те ще бъдат по-ниски от тези на пълноправните членове на съюза. Асоциираното членство обаче няма да включва митническия съюз, което дава възможността Великобритания да запази независимата си търговска политика.

Според европейски източник на The Times планът е бил създаден с идеята да бъде приет, ако лейбъристите дойдат на власт, макар че сър Киър отхвърли повторното присъединяване към единния пазар на ЕС.

„Той е внимателно балансиран от политическа гледна точка, за да бъде потенциално място за Великобритания, без да е необходимо тя да се присъединява отново към ЕС или да провежда референдум“, казва източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още