IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сред държаните от "Хамас" заложници има двама души с български произход

Информация за двамата заложници няма да бъде предоставяна, тъй като това може да застраши живота и здравето им, каза премиерът Николай Денков

20:42 | 06.11.23 г. 1
Премиерът акд. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след завръщането си от посещението в Израел. Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Премиерът акд. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след завръщането си от посещението в Израел. Снимка: Антон Станков, БГНЕС

Има двама заложници с български произход, държани от "Хамас", съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която заедно с премиера Николай Денков се завърна от посещение в Държавата Израел.

Това е информацията, която можем да споделим, продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните участнички в преговорите да правим  всичко необходимо, така че да се стигне до освобождаване на заложниците.

Габриел съобщи, че в рамките на днешната визита са провели и срещи с роднини на заложници, откъдето е станала известна и информацията за двамата заложници с български произход, съобщава БТА. 

Солидарност, благодарност и координация - така бих определила трите ключови послания, които днес с премиера акад. Денков предадохме на Държавата Израел и израелския народ, подчерта вицепремиерът. 

Координацията ни трябва да продължи по отношение на усилията ни да не се стигне до регионална ескалация. Международната общност трябва да продължава да търси решение, включително и на хуманитарната криза в Газа, посочи тя.

Габриел припомни, че България е сред първите страни, успели да евакуират своите краткосрочно пребиваващи сънародници в региона. 

В рамките на днешната визита премиерът акад. Николай Денков проведе срещи с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог в Ерусалим. 

Една от основните цели беше да изразим нашата пълна подкрепа към Държавата Израел, затова, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения с ракети, каза Денков. От друга страна не трябва да се позволява да се смесват терористите от "Хамас" с палестинското население, в което цивилните граждани също имат своите права, подчерта премиерът.

„Преди 30 дни Израел беше нападнат по един изключително жесток начин. Зверствата, които са извършени, са неописуеми. Част от тях отново ни бяха напомнени днес. Израел има пълно право да защитава своите граждани“, каза той. Денков увери, че страната ни ще помага с каквото може. Той посочи, че една от обсъжданите теми в Израел е била възможността пострадали деца и техните семейства да посетят България за определен период. 

Министър-председателят бе категоричен, че повече информация за двамата заложници с български произход, за които съобщи вицепремиерът Мария Габриел, няма да бъде предоставяна, тъй като това би могло потенциално да застраши живота и здравето на заложниците. 

„По тази тема повече няма да говорим, докато нямаме разрешение от израелска страна“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Alex Silver
преди 6 месеца
Какво търсят в Израел тия държавни несретници? Демонстрират 100% поддръжка на евреите, а чакат Хамас да освободи българските заложници? Нито една европейска държава не си позволи такава поддръжка, защото всички имат много мюсюлмани сред населението. Само местните прислужници сляпо изпълняват нарежданията на господарите си, без изобщо да вдяват, че в България също има доста мюсюлмани и това може да доведе до неприятни последици. Ама ТИЯ това едва ли ги интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още