IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли облекчаването на условията за провеждане на референдуми

Народното събрание не одобри на първо гласуване промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление

15:40 | 09.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите не приеха облекчаването на условията за провеждане на референдуми. Народното събрание отхвърли на първо гласуване предложените промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. „За“ гласуваха 58 депутати, „против“ – двама, с „въздържал се“ гласуваха 86 депутати. Вносители на законодателните изменения са народни представители от парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН), предава БТА.

Сред идеите беше да се премахне изискването за минимален брой участници в гласуването, за да е прието предложението, предмет на национален или местен референдум - т.нар. праг на участие или изискване за кворум. С текстовете се уточнява понятието „предложение, предмет на референдума”, изисква се въпросът да не е подвеждащ или насочващ, добавят се мерки за по-добро информиране на гражданите, облекчават се изискванията към подписката за предизвикване на национални и местни референдуми.

С други текстове се предлагаше референдумите да се произвеждат само съвместно с избори, за да се гарантира високо участие на тях. В проекта се предвиждаше още необходимият брой подписи за свикване на местни и национални референдуми да бъде намален наполовина, като за националните референдуми подписите падат от 400 хил. на 200 хиляди, да се увеличи срокът за събиране на подписи от 3 на 5 месеца, да се премахне прагът за признаване на един референдум за валиден (сега този праг е броят на участвалите в последните парламентарни избори), да се премахне изискването подписката да се представи в структуриран електронен вид. 

В хода на дебата, освен „Има такъв народ“, промените защитиха и от „Възраждане“.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС поиска разграничение на изискванията към местните и националните допитвания. „Аз съм „за" да се прегледа законът за референдумите, да се прегледа в частта местни референдуми и там наистина трябва да се облекчи режимът за провеждане на местни референдуми, които засягат хората. Но такъв референдум, национален, ако ние свалим квотата, тази държава си отива, разбирате ли, отива си. Искаме ли да разпаднем политическата система?", каза той. И обяви, че ще внесе предложение всички проекти за изменения в Закона за референдумите в Изборния кодекс и в Наказателния кодекс да минават за прецизиране първо през работна група, преди да влязат за обсъждане в пленарна зала.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ" Тошко Йорданов възрази срещу идеите на Радомир Чолаков. „Отвратително е внушението, което правите, че референдумите водят до разпад на политическата система… Дебатът е да облекчим българите да имат право да си казват мнението, а не да даваме примери как те никога не бива да правят това", каза той, цитиран от БНР.

След гласуването съпартиецът му Станислав Балабанов обвини управляващите, че са отхвърли законопроекта, за да внесат подобен от свое име след няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още