IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Украйна се опасяват, че Русия вече е подготвила отговор за очакваните F-16

Киев в момента не се нуждае от мобилизацията на 500 хил. души, каза президентът Володимир Зеленски

08:05 | 04.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия се учи и бързо успява да преодолее и предимствата, които носят западните оръжия, защото обикновено те се бавят и не пристигат в точния момент, коментират източници от украинските военни среди пред европейското издание Politico. Според тях едно от малкото изключения са системите за залпов огън HIMARS, които Украйна получи в началото на лятото на 2022 година. Тези оръжия помогнаха много за лятната офанзива на украинците тогава и за освобождаването на големи части от страната, но днес тяхното предимство вече е изчезнало.

Русия се приспособи и намали предимството, което дадоха в първите дни и далекобойните ракети Storm Shadow и Scalp. Опасенията в Украйна са, че същото ще се случи и с очакваните вече почти година самолети F-16, за които вероятно Русия ще укрепи максимално своята противовъздушна отбрана край фронтовата линия.

Институтът за изучаване на войната (ISW) анализира последните въздушни атаки срещу Украйна и посочва, че те съвпадат и с по-масирано механизирано настъпление на фронтовата линия. Вероятно това е умишлено - заради недостигащите средства за ПВО Украйна направи мобилни групи, които да се придвижват към местата с повишена въздушна заплаха. Така в края на март мобилните групи вероятно са били изпратени да защитят градовете и критичната инфраструктура, което е освободило пътя към позиции на фронта.

Геолокализирани кадри показват големи колони от танкове и бронирани машини около няколко от горещите точки на фронта, включително около Тоненке и Терни. На този етап украинските части успяват да задържат напредъка им.

Русия трудно компенсира загубите на ПВО

Всеки месец Русия губи десетки системи за противовъздушна отбрана в близост до бойните действия след удари - ракетни или с дронове, които трудно компенсира, пише обаче украинският военен анализатор Олександър Коваленко. Според него нуждите се попълват чрез изтеглянето на системи от други места - например от по-далечни точки на територията на Руската федерация.

По данни на украинската армия през март са унищожени 53 системи за ПВО. Коваленко отбелязва, че производството им е сложен процес и тези загуби не могат да бъдат покрити по друг начин, освен чрез изтеглянето от други места или от стратегически резерви.

Това обаче означава, че големи части от територията на Русия могат да се окажат незащитени. ПВО и преди войната не покриват изцяло руското небе, смята още военният анализатор.

Зеленски: В момента Украйна не се нуждае от мобилизацията на 500 хил. души

В момента Украйна не се нуждае от мобилизацията на 500 хил. души, коментира украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг след срещата си с новоизбрания финландски президент Александър Стуб. На 2 април Зеленски подписа указа за намаляване на възрастта за мобилизация - от 27 на 25 години.

Според него благодарение на одита, който извърши новия главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский, се оказва, че нуждите от нови сили не са толкова сериозни. Колко ще бъдат мобилизирани обаче Зеленски отказа да коментира. "Мога да ви кажа, че към 1 юни Русия готви мобилизацията на 300 хил. военни", допълни той.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Финландия стана осмата държава, с която Украйна подписа двустранно споразумение за дългосрочна помощ (за срок от 10 години). Целта на тези споразумения е подкрепа за Киев до пълноправното членство в НАТО. Първото беше подписано с Великобритания. В споразумението с Финландия е записан ангажимент на Хелзинки за финансова помощ, възстановяване на енергийния сектор и екологичните щети, укрепване на границите и защита на критична инфраструктура, както и лечение на ранени украински войници.

По време на визитата си в Киев - първата международна за новоизбрания финландски президент, Александър Стуб обяви и 23-я пакет с военна помощ на стойност 188 млн. евро, който включва средства за противовъздушна отбрана и муниции. Досега Финландия е отпуснала военна помощ на стойност 2 млрд. евро за Украйна, като от началото на годината отпуснатите средства са 400 млн. евро (заедно с последния пакет).

Съюзниците все още не предоставят ПВО, нужно да бъдат защитени градовете

Съюзниците ни отказват да ни предоставят 5-7 системи за въздушна защита Patriot, въпреки че имат поне 100, коментира в интервю за Ройтерс външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Всеки ден Украйна е под обстрел с балистични ракети, които трудно се свалят от системите за ПВО, разказа още украинският външен министър и призова съюзниците да защитят страната.

Той посочи, че няма ясна причина, заради която допълнителни системи за ПВО не са предоставени на Киев. "Не преувеличавам, когато казвам, че Европа ще бъде във война и ракети ще падат в Брюксел и други европейски градове. Всичко това ще се случи, ако Украйна не спечели войната срещу Русия", допълни той.

Само през март Русия изпрати 3000 авиобомби, 600 дрона и 400 ракети от различни видове по територията на Украйна, съобщи преди ден Володимир Зеленски. В последните дни основните цели са енергийната система - по данни на най-голямата частна енергийна компания ДТЕК, която управлява ТЕЦ и зелени мощности, 88% от капацитета ѝ за производство на енергия са разрушени.

Сред тях е най-голямата ВЕЦ в Украйна - ВЕЦ Днипро, която беше разрушена по време на най-масовата атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна на 22 март 2024 година.

Ударите по Харков продължават

Русия продължава да нанася въздушни удари по втория по големина град в Украйна Харков. След масираните атаки с балистични ракети, изстрелвани от руска територия през последните месеци, тази нощ градът беше обстрелван с бойни дронове. При атаките има загинали четирима души, съобщава службата за извънредни ситуации. Трима от тях са спасители, които са оказвали помощ след удари по жилищни сгради и малко по-късно атаката към тези места е подновена.

По данни на ВСУ тази нощ Русия е обстрелвала Украйна с 20 дрона, от които 11 са унищожени от въздушната отбрана.

Запазва се интензивността на бойните действия на фронтовата линия, сочат още сводката на военните за 770-я ден от началото на пълномащабната война. Военни анализатори съобщават за скупчването на големи военни части около Часов Яр и за масиран обстрел на града с бойна авиация и артилерия. В направлението Бахмут има отблъснати 14 атаки около Билохоривка, Спирне, Авдиевка и Клищиевка.

В направлението около Купянск - Лиман геолокализирани данни показват отблъсната масирана атака с танкове около Терни, като в операцията са използвани дронове, артилерия и противотанкови ракети. В региона са отблъснати 6 руски атаки, сочат още данните на ВСУ.

Най-гореща си остава Новопавливка, където силите на ВСУ са удържали 22 атаки, които са били подкрепени от руската бойна авиация към Новомихайловка, Водяне и Урожайне. В направлението около Авдиевка боевете се водят около Бердичи, Уманске, Яснобровика, Первомайске и Невелске, където са отблъснати 15 атаки.

Като цяло директните бойни сблъсъци през изминалото денонощие са 65, а повече от 110 населени места край фронтовата линия са под обстрел с артилерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 43
Vayk__
преди 3 седмици
От скоро руските медии взеха да назовават Белгородското направление "Харковското":))))) Та каквото повикало такова се обдило, още повече пък когато си имаш работа с руснаците, които цяла Европа знае са доста жестоки! То затова и наливаме пари на Украйна, за да ги спрат там а не после да се репчат на 200км. от Варшава:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още