IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Enel ще инвестира над 1 млрд. долара в завод за соларни панели в САЩ

Планираната инвестиция е една от най-мащабните в соларната индустрия на САЩ след промените в законодателството

09:51 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианската Enel ще инвестира повече от 1 млрд. долара в завод за производство на соларни панели в американския щат Оклахома, пише Ройтерс. Компанията ще се възползва от политиката на САЩ за насърчаване на технологиите за чиста енергетика, за да се справи с конкуренцията на Китай.

Новият завод ще бъде един от най-големите за производство на соларни панели в САЩ. Секторът в страната в момента е подем, но се използват основно вносни панели, посочва Ройтерс.

Enel съобщи за плановете си да изгради завод в САЩ още през миналата година, коментирайки, че в него ще работят около 1000 души към 2025 година. Очакванията са, че производството ще започне в края на 2024 година, а капацитетът на новия завод ще бъде 3 гигавата соларни панели годишно. Обемът може да бъде удвоен с наемането на допълнителни 900 души, допълват от компанията.

Инвестицията ще бъде управлявана от американското звено на Enel - 3Sun USA.

Планираната инвестиция е една от най-мащабните в соларната индустрия на САЩ, след като президентът Джо Байдън успя да прокара своите законодателни инициативи за насърчаване на зеления преход в страната. По силата на Закона за намаляване на инфлацията проекти, които са изградени със соларни панели местно производство могат да получат данъчно облекчение до 10% от стойността на проекта.

Самата инвестиция на Enel може да получи облекчение от 180 млн. долара от щата Оклахома, ако бъдат изпълнени определени местни изисквания за опазване на околната среда и инвестициите, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още