IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия увеличава мрежовите такси за провинциите, които бавно въвеждат ВЕИ

Мрежовият регулатор на страната предлага повишаване на таксата до 0,64 цента за киловатчас за потребителите в Северен Рейн Вестфалия, Берлин, Хамбург и Бремен

10:12 | 02.12.23 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия планира да накаже компаниите и домакинствата в региони, където темпът на разгръщане на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) остава бавен, притискайки ги с по-високи мрежови такси - ход, който има за цел да облекчи тежестта при разходите за тези, които живеят в близост до големи вятърни и слънчеви паркове, съобщава Bloomberg.

„Искаме да постигнем по-справедливо разпределение на разходите“, споделя Клаус Мюлер, президент на мрежовия регулатор на страната. „В региони, които генерират значително повече възобновяема електроенергия, отколкото консумират, разходите за преобразуване на мрежите са значителни“, добавя той.

В момента Германия произвежда по-голямата част от възобновяемата си енергия във ветровития север, докато мрежата се разширява, така че по-голямата част от тази енергия да може да се консумира в индустриалния юг. Само за преносната система мрежовите оператори определят разходите на 250 млрд. евро до 2045 г. Разходите за интегриране на източници на чиста енергия в момента се поемат изцяло от потребителите, живеещи в близост до тях, въпреки че генерираната енергия се разпространява в цяла Германия.

За да изравни тежестта при разходите, регулаторът предлага повишаване на мрежовата такса до 0,64 цента за киловатчас. Едно средностатистическо домакинство в най-индустриализираната и гъсто населена провинция в Германия, Северен Рейн Вестфалия, както и в градовете Берлин, Хамбург и Бремен, които имат проблеми при разширяването на ВЕИ капацитета - ще трябва да плаща 8,40 евро повече годишно.

Междувременно таксите за едно средностатистическо домакинство в северната част на страната ще намалеят с до 25%, генерирайки спестявания от 120 евро на година.

Промишлените южни провинции на Германия, които консумират много повече енергия, отколкото произвеждат, разкритикуваха подобни реформи. Мрежовите такси представляват до една пета от цената на електроенергията за домакинствата и бизнеса, но някои големи, енергоемки индустрии могат да кандидатстват за облекчение или дори за пълно освобождаване.

Мрежовият регулатор, на когото наскоро бяха дадени повече правомощия за независимо определяне на таксите, ще приеме обратна връзка за своето предложение до края на януари и има за цел да определи точните регионални разходи за мрежата през третото тримесечие на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
xapoznai
преди 5 месеца
Идеята е всеки да си произвежда енергията сам! И това е така, защото винаги ще ти излиза най-изгодно в дългосрочен план вместо да я внасяш. Дали ще е въглища, природен газ или петрол - все тая. Да, първоначалната инвестиция е голяма и сега с повишаване цената на финансирането може темпа да се забави, но посоката е една. В някакъв момент, и то не някъде в бъдещето, а в рамките на това десетилетие, страните с нисък дял на ВЕИ ще имат по-скъпа енергия. Панели и водород и себестойност под 10цента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 26
Alex Silver
преди 5 месеца
А глобалната температура за последните 5000 години е циклична и върви към спад. Човечеството трябва да се готви за оцеляване при ниски температури, които неизбежно ще дойдат, както са идвали и в миналото. С тия ветрени мелници и фотки хората си подписват смъртната присъда. Вижте сами: https://armstrongeconomics.com/wp-content/uploads/2020/01/Global-Temperature-2500BC-2015.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 26
Alex Silver
преди 5 месеца
От ВЕИ печелят определен кръг "бизнесмАни". Под благовиден предлог се набутват скъпи и безперспективни технологии, които не само не решава сегашни проблеми, но създават и ред нови. Като бъдат обложени с данъци и такси за рециклиране и утилизация, цените ще скочат в пъти. Те и сега са най-високи. Та за какво говорим? За скакалци, хлеббарки и изтребване на едрия рогат ***, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
evlogi
преди 5 месеца
А така.Позволяват си да не се съобразяват с правилната линия и се отклоняват от догмата на Светата църква на апостолите на климатичните промени от седмия ден.Удри ги гадовете, докато мърдат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още