IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chesapeake става най-големият производител на газ в САЩ след сделка за 7,4 млрд. долара

Компанията купува по-малкия си конкурент Southwestern Energy

09:34 | 12.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската компания Chesapeake Energy е договорила закупуването на по-малкия си конкурент Southwestern Energy в сделка изцяло в акции на стойност 7,4 млрд. долара. Покупката превръща Chesapeake в най-големия независим производител на природен газ в САЩ, съобщава Ройтерс.

Сделката, разкрита в четвъртък, е залог, че цените на природния газ ще останат над многогодишните дъна, които докоснаха миналата година, след като търсенето от планирани нови терминали в САЩ за износ на втечнен природен газ (LNG) за 2025 г. скочи.

„Обединявайки нашите компании, ние сме готови за LNG”, заяви главният изпълнителен директор на Chesapeake Доменик Дел’Осо, който ще запази позицията си в новата компания, която тепърва ще получи име. Очаква се покупката да приключи следващото тримесечие.

Очакванията за растящо търсене на втечнен газ от износители „създаде известен тласък за движение“, каза Дел’Осо в разговор за сделката. Новата компания очаква до 20% от бъдещето ѝ производство да бъде обвързано с международното ценообразуване, добави той.

Предложението на Chesapeake за 6,69 долара на акция на Southwestern представлява отстъпка от около 3% спрямо последната цена на затваряне, показва изчисления на Ройтерс. Акциите са поскъпнали с около 2%, откакто агенцията съобщи за преговорите в средата на октомври.

Производството на газ в САЩ скочи през последните години доста над местното търсене, увеличавайки запасите и намалявайки печалбата на производителите на газ. В четвъртък американският газ се търгуваше за около 3 долара на милион брит. термални единици. Средната цена миналата година спадна с 62% спрямо 2022 г.

Офертата към Southwestern е най-големият ход досега в усилията на Chesapeake да възвърне предишния си статут на най-голям производител на газ в САЩ, след като излезе от преструктуриране заради банкрут през 2021 г. Миналата година тя подсили позицията си в богатите на газ шистови находища в североизточната част на САЩ, купувайки Chief E&D за 2,5 млрд. долара.

Новата компания сега ще има производство от около 209,5 млн. куб.м. газ на ден и ще задмине EQT Corp като най-голямата независима компания за проучване и производство на природен газ в САЩ по пазарна стойност и продукция.

Очаква се сделката да бъде приключена през второто тримесечие и новата компания да носи ново име, слагайки край на бранда Chesapeake след почти 35 години от основаването на компанията.

Акционерите на Chesapeake ще притежават около 60% от общата компания, а инвеститорите на Southwestern – останалата част.

Сделката е поредната от стартиралата консолидация в американския енергиен сектор, докато компаниите се опитват да си подсигурят бъдещото производство. Сред последните придобивания са офертата за 60 млрд. долара от Exxon Mobil към Pioneer Natural Resources и покупката за 53 млрд. долара на Hess от Chevron.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още