IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското търсене води до инвестиции от 1 трилион долара за добив на газ до 2033 г.

Основните инвеститори са Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, Equinor и Eni

21:21 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През следващото десетилетие (до 2033 година) в световен мащаб ще бъдат инвестирани около 1 трилион долара за нови находища и добив на природен газ, като основен двигател е търсенето в Европа. Това сочат анализите на Global Witness, базирани на статистиката на на Rystad Energy. От тези 1 трилион долара 223 млрд. долара са само инвестициите, необходими за покриването на търсенето на газ в Европа.

Основните инвеститори са Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, Equinor и Eni, които ще похарчат общо 144 млрд. долара за доставките на природен газ в Европа в периода 2024 - 2033 година. Годишно разходите на 20-те най-големи енергийни компании, които доставят газ в Европа, ще растат от 65 млрд. долара към 2024 година до 105 млрд. долара през 2033 година.

Увеличените доставки ще емитират допълнително 6,6 млрд. тона въглеродни емисии за предстоящите 10 години. И при това става въпрос само за въглеродния диоксид, а ако бъдат включени емисиите от метан, то емисиите, увреждащи околната среда, ще бъдат съществено повече.

Страните от ЕС отговарят за 55% от потреблението на газ на целия континент към 2024 година, а към 2033 година делът ще се увеличи до 65%.

"Цифрите са очевидни – Европа се втурва по опасен път, като удвоява изкопаемия газ и трябва да направи всичко възможно, за да сложи край на ерата на изкопаемите горива", коментира Доминик Ийгълт ън от създадената през 1993 година Global Witness. Компанията е една от първите, която анализира връзката между природните ресурси, конфликтите и корупцията.

Експертите препоръчват ЕК да ограничи използването на газа, за да могат да бъдат изпълнени климатичните цели. Те коментират още, че лобисти отбелязват, че природният газ е по-чист от останалите изкопаеми горива - въглища или петрол, затова и посочват, че той може да бъде "мост" в енергийната трансформация. Но еколозите са категорични, че природният газ може да бъде също толкова замърсяващ и опасен за околната среда - ако бъдат взети предвид метановите емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още