IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането превиши 3 пъти търсенето в първия търг на ЕС за средносрочни общи покупки на газ

В платформата не се приемат сделки с руски природен газ

16:09 | 28.02.24 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

В първия търг на платформата за средносрочни общи покупки на природен газ в Европейския съюз, в който се събираха оферти до 27 февруари, предлагането е почти три пъти по-голямо от търсенето, съобщават от Европейската комисия. Статистиката показва, че производители и търговци са предложили 97,4 млрд. куб. метра природен газ, докато набраните поръчки са от 19 компании и са за 34 млрд. куб. метра.

"Това е забележителен резултат", коментира комисарят по инстутиционалните въпроси Марош Шефчович, цитиран от пресцентъра на ЕК. Според него платформата за общи покупки се е доказала като динамичен пазар за купувачи и доверени международни доставчици на газ.

В първия търг за годината участниците имаха право да подават заявки за доставки за срок от 6 месеца до 5 години (от април 2024 г. до октомври 2029 г.). Държавите от енергийната общност (включително Украйна и Молдова) имат право да участват в търговете, но не се приемат оферти за доставка на газ от Русия, въпреки че ЕС не е въвел санкции за този енергиен сектор.

Платформата само среща продавачите с купувачите и не е ясно колко договора за доставки ще бъдат сключени в крайна сметка.

Платформата за общите покупки беше създадена през 2023 година в опит да бъдат подкрепени държавите от ЕС през периода на нагнетяване на газохранилищата. От миналата година страните от ЕС са длъжни да започват зимния сезон с нагнетени до 90% от капацитета си съоръжения за съхранение на газ.

Идеята за общи покупки на газ се лансира в ЕС още от 2015 година - един от първите чиновници, който работеше по реализацията беше именно Шефчович, когато беше комисар, отговарящ за енергетиката в Комисията "Юнкер". Тогава той не успя да популяризира Енергийния съюз на ЕС.

И през 2023 г. първоначално идеята за общата плаформа беше приета скептично, но в крайна сметка през нея бяха купени 42 млрд. куб. метра природен газ - много повече спрямо пргнозите. В ЕК очакваха, че офертите ще бъдат към 13,5 млрд. куб. метра.

През 2024 г. ще има още търгове - и за средносрочни, и за краткосрочни доставки, отбелязват още от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още