IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меката зима ограничи производството на голяма част от енергийните продукти у нас

Производството на твърди горива отново се свива на фона на спирането на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

15:53 | 29.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като в началото на април Националният статистически институт (НСИ) публикува разочароващи данни относно производството на енергийни продукти в България за януари, новият доклад на института показва, че тази тенденция се запазва и през февруари.

Изменение на месечна база

Въпреки че производството на пропан-бутанови смеси расте с 25 на сто до 5 хил. тона, а това на дизел се увеличава с 2,5 на сто до 242 хил. тона, останалите енергийни продукти от разглеждания микс отчитат понижение. Производството на твърди горива се свива с 36,5% до 989 хил. тона, докато при електроенергията спадът достига 14,4% до 3186 гигаватчаса (ГВтч). Производството на бензин се понижава с 4,1% до 140 хил. тона, докато това на природен газ остава стабилно.

Изменение на годишна база

Производството на бензин и дизел през февруари расте спрямо същия месец на миналата година съответно с 20,7% и 6,6 на сто. От друга страна, производството на твърди горива и електроенергия се понижава съответно с 64,5% и 22,6 на сто.

Производството на пропан-бутанови смеси и природен газ остава без изменение.

Основна причина за сериозния спад в добива на твърди горива е спирането на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3", след като на 21 февруари изтече договорът за задължително изкупуване на електроенергията от централата между Националната електрическа компания (НЕК) и оператора на съоръжението. Към това може да се добави сравнително меката зима, при която не се наблюдаваха особено ниски температури.

Производство и доставка на енергийни продукти в България за февруари 2024 г. Източник: НСИ Производство и доставка на енергийни продукти в България за февруари 2024 г. Източник: НСИ

Доставки на енергийни продукти

През февруари спрямо предходния месец намаляват доставките на всички видове енергийни продукти. Най-съществен е спадът при твърдите горива – 36,5% до 1032 хил. тона. Понижението при електроенергията достига 20% до 2969 ГВтч. Доставките на природен газ и дизел се свиват съответно с 16,2% и 13,5 на сто до 249 млн. куб. м и 179 хил. тона. Доставките на пропан-бутанови смеси и автомобилен бензин се понижават съответно със 7,7 на сто и 3,8 на сто до 36 хил. тона и 50  хил. тона.

Спрямо същия месец на 2023 г. НСИ отчита увеличени на доставките бензин с 28,2%. Останалите енергийни продукти отбелязват спадове. Най-съществен е този при твърдите горива – 60,2%. Доставките на пропан-бутанови смеси и дизел се понижават съответно с 18,2% и 10,1 на сто. Доставките на електроенергия и природен газ регистрират спад от съответно 6,7% и 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още