IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прави опит да забрани наземните соларни панели върху земеделски земи

Проектозаконът трябва да бъде одобрен от парламента и може да бъде променен преди това

11:12 | 07.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дясното правителство на Италия забрани инсталирането на наземни слънчеви панели върху земеделска земя. Това стана само няколко дни след като Рим се ангажира да утрои инсталирания капацитет за възобновяема енергия до 2030 г., предаде AFP.

"Слагаме край на дивото инсталиране на наземни фотоволтаични панели", заяви министърът на земеделието Франческо Лолобриджида на пресконференция след заседанието на кабинета.

Забраната обхваща фотоволтаични системи, разположени на земята в райони, класифицирани като земеделски, но не се отнася за агроволтаични проекти, при които слънчевите панели се монтират над полета със земеделски култури, каза Лолобриджида.

Проектите, които се ползват от фондовете на ЕС, като например енергийните общности, са освободени от забраната.

Coordinamento Free, група, обединяваща предприятия за възобновяема енергия и екологични асоциации, предупреди по-рано в понеделник, че подобна забрана ще "блокира много фотоволтаични проекти".

"В резултат на това Италия няма да успее да постигне целите за декарбонизация до 2030 г.", заявиха от групата.

Чистата енергия е от съществено значение за намаляване на емисиите от изгарянето на изкопаеми горива и за всяка надежда да се спази международната цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°С над прединдустриалните нива.

Миналата седмица Италия се ангажира, заедно с други държави от Г-7, да утрои възобновяемите енергийни източници до 2030 г.

Министърът на енергетиката Джилберто Пишето Фратин заяви, че забраната за монтиране на наземни панели върху земеделска земя няма да спре правителството да инсталира около 38 GW чрез фотоволтаични централи до тази дата.

Забраната от понеделник е част от проектозакон, който трябва да бъде одобрен от парламента и може да бъде променен преди това.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: zelka"00", ти верно си много рядък клиничен случай, както пишеше тиквата. Айде да ходиш вече при твоя приятел скъсания_презерватив, че почваш да образуваш нерви тука. А? можеш да вземеш и куххия, и той няма да липсва на никого. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
иначе по темата . доходът от един хектар земеделска земя в Италия засята например с пшеница е около 2000 евра . ако има фотоволтаична инсталация - 100хил евра на година . затова едрите земеделци предпочитат да монтират фотоволтаични системи на части от земите си , за да си помагат . в законът се уточняват параметрите на агрофотоволтачините системи , които до момента имат доста свободно тълкуване за гъстота на панелите , за използвани материали , за височина и пр. дебатът там е от няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... отворен както тошко съединителя пред механа ?! ти затова ли пишеш прав пред компютъра , след като си ходил на хепи ?! редко срещано увредено същество си !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
0pk
преди 1 седмица
Еми като няма желаещи да обработват земята - да я залесяват и чат пат по някоя соларна ивица в гората, какво по-добро за околната среда. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
Аййде и тука "00" се отвори капацитетно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 15
zelka007
преди 1 седмица
даже са позакъсняли ... в цяла Европа има такива забрани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още