IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия получава 20 млрд. долара по план за декарбонизация

Страната се стреми към въглеродна неутралност към 2060 година

16:06 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Алианс от богатите страни, сред които Европейският съюз, САЩ, Япония и Канада, както и водещи инвестиционни банки - Bank of America, Citigroup и HSBC, ще финансират декарбонизацията на Индонезия с 20 млрд. долара, пише The Wall Street Journal. Съобщението за създаването на специален фонд в подкрепа на страната беше направено по време на срещата на Г-20, която се провежда на о. Бали.

Индонезия е най-големият износител на въглища. С парите, които ще получи за декарбонизация, ще изгради зелени енергийни мощности, така че до 2030 година възобновяемите енергийни източници да заемат дял от 34% от производството на електроенергия. Това е около два пъти повече спрямо планираното досега, посочва WSJ.

Средства за развиване на въглищни мощности също ще бъдат насочени към зелени централи, а въглищните централи постепенно ще бъдат извеждани от експлоатация, предвижда още планът за Индонезия. Така пикът на емисиите от производството на електроенергия в страната ще бъде достигнат седем години по-рано от очакваното - през 2030 година, а емисиите до 2030 година ще бъдат с 300 млн. тона по-малко.

През 2020 година индонезийски мозъчен тръст изчисли, че директно заетите във въглищния сектор на Индонезия са 100 хил. души. Плановете за отказ от въглища предвиждат правителството да създаде работни места за всички тях, разчитайки основно на технологии, предоставени от международните партньори на страната, както и финансиране.

В момента въглищата имат дял от 38% от енергийния микс на Индонезия. Останалата част се поделя между петрола и природния газ, като едва 3% от енергията в страната се произвежда от водни централи, а делът на вятърните и соларните централи взети заедно е към 0,1%.

Правителството има план за въглеродна неутралност до 2060 година, отчитайки уязвимостта на страната на климатичните промени - милиони индонезийци са заплашени от наводнения в ниските части на страната..

Финансирането на декарбонизацията на Индонезия е част от плана за ускоряване на енергийния преход, който беше анонсиран от специалния представител на САЩ по въпросите на климата Джон Кери. Много подробности около него няма, но представители на Държавния департамент на САЩ коментират, че част от средствата по него ще бъдат грантови, а друга - заемни при ниски лихви.

Още от срещата на Г-20 можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още