IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага отлагане на някои правила за нефинансово докладване

Изпълнителната власт на ЕС е притисната от множество оплаквания от бизнеса поради опасения, че компаниите няма да изпълня определените срокове

19:30 | 19.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) предлага двегодишно отлагане на прилагането на ключов елемент от своята рамка за устойчиво финансиране, тъй като оплакванията нарастват поради опасения, че правилата ще навредят на бизнеса, пише Bloomberg.

Изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) казва, че намаляването на бюрокрацията е от решаващо значение, за да се гарантира, че компаниите в региона остават конкурентоспособни, става ясно от документ, излагащ програмата на Брюксел за 2024 г. Това означава удължаване на крайния срок за приемане на секторните елементи на Европейските стандарти за отчитане на устойчивостта (ESRS), който в момента трябва да влезе в сила през юни.

„Това ще осигури незабавно намаляване на отчетната тежест за засегнатите компании“, като малките и средни фирми, посочва ЕК. 

Промените отразяват отпора срещу амбициите на Европа да реагира бързо на изменението на климата и социалното неравенство и да насочи икономиката си към по-устойчив модел. Продължилият 11 часа опит на членовете на Европейския парламент да преработят изцяло ESRS се провали в сряда при гласуване 359-261.

Други части от европейската ESG (екологично, социално и корпоративно управление) рамка също вероятно ще бъдат преработени. ЕК преразглежда Регламента за оповестяване на устойчиви финанси - своя наръчник за инвестиране в ESG. По-рано тази седмица ЕС обяви, че търси информация от заинтересованите страни, тъй като преразглежда европейската таксономия на устойчивите бизнес дейности на фона на оплакванията, че компаниите не могат да изпълнят всички нови правила в рамките на съществуващите срокове.

Европейската консултативна група за финансово отчитане (EFRAG), която разработва стандартите, споделя в доклад по-рано този месец, че се готви да предостави насоки за „многобройните въпроси“, които очаква относно общите изисквания за отчитане на устойчивостта, които компаниите ще трябва да спазват.

Въпреки че специфичните за сектора насоки за отчитане може да бъдат отложени, EFRAG заяви, че все още очаква да завърши насоките за банкиране, застраховане и капиталови пазари през 2024 г. Трите индустрии се считат за приоритетни за EFRAG поради ролята, която играят за постигане на целите за устойчивост при финансовата политика.

ЕК обеща да намали изискванията за докладване с около 25% и заяви , че ще си сътрудничи с Европейския парламент и Съвета на ЕС, „за да гарантира, че всички предстоящи предложения вземат предвид необходимостта от намаляване на тежестите, като същевременно запазват целите на своите политики“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
cyclop
преди 6 месеца
ESG (екологично, социално и корпоративно управление) иначе казано, китайската система за социален кредит, мазно навряна на европеидните дебилли - щом поеха фалшивите вацини, за всичко ще се огъззят с готовност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още