IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските компании с интерес към британския пазар трябва да помислят за въглеродна неутралност

Сътрудничеството между България и Великобритания може да подпомогне зеления преход на енергетиката, каза Десислава Митева

22:16 | 23.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските компании, които гледат към британския пазар, трябва да помислят по въпроса за въглеродната неутралност. Това стана ясно от думите на Десислава Митева, изпълнителен директор на Британско-българска асоциация, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Британските компании имат много строги критерии за своите вериги за доставки, а именно какви са плановете на фирмата за въглеродна неутралност“, каза тя. Според Митева сътрудничеството между бизнеса в България и Великобритания в областта на енергетиката може да подпомогне зеления преход. Като пример за добро сътрудничество между двете държави тя посочи инвестицията на британски инвестиционен фонд в изграждането на соларен парк край Силистра. 

Великобритания има изключително амбициозна цел – до 2050 г. да постигне нулеви емисии, посочи тя. Това може да стане възможно с тясно взаимодействие между бизнеса и държавата. В момента енергийният микс на Великобритания е над 40% от възобновяеми енергийни източници и само 2% от въглища, като Митева добави, че страната е в процес по закриване и на този минимален процент.

По думите на гостенката търговският стокообмен между България и Великобритания е положителен – страната ни изнася повече, отколкото внася. „Това което можем да направим, за да привлечем повече инвеститори, е да превърнем България в по-разпознаваем партньор“, каза още тя.

Митева отбеляза, че внедряването на зелени практики често се свързва с утежняване на бюджета или със загуба на работна ръка, но България може да вземе пример от Великобритания за това как в дългосрочен план зелената трансформация води до положителен икономически елемент.

Британско-българска асоциация организира конференция „Green Business is Great“, която ще постави фокус върху добрите зелени практики на Великобритания. На събитието ще има два панела с различни теми – зелената трансформация като печеливш подход за бизнеса и практики във взаимодействието между управляващите, бизнеса и обществото.

Повече по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още