IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главчев възложи проверка на ДАНС и даде на прокуратурата казуса с частната детска болница

До края на май ще започне събарянето на старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

19:18 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министър-председателят Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с частната детска болница „Мама и Аз“ за предприемане на действия по компетентност, съобщава правителственият пресцентър.

До двете институции премиерът изпраща наличните в Администрацията на Министерския съвет документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на министър-председателя, относно процедурата за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ.

След остри реакции от политици и неправителствени организации Министерският съвет отмени на 1 май решението за създаване на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и аз" в София. Това се случи часове след даденото разрешение за изграждането на болничното заведение от кабинета „Главчев“.

Във връзка със силния обществен отзвук, породен от притеснения относно даденото одобрение за създаването на лечебното заведение, премиерът Главчев настоява ДАНС да извърши проверка относно действията на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по всички етапи и всички процедури от момента на иницииране на процедурата до настоящия момент, става ясно от правителственото прессъобщение.

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата, както и на извършените в тази връзка действия от МЗ, НЗОК, ИА „Медицински надзор“ от момента на иницииране на процедурата.

От Министерството на здравеопазването коментираха след отмятането на правителството от решението за частната детска болница, че са изготвени три комплексни оценки с положително становище.

Негативна реакция изрази и президентът Румен Радев. Той припомни, че има осигурен терен за изграждането на Национална детска болница с изготвен подробен устройствен план и вместо този проект да се придвижи напред, кабинетът затвърждава практиката здравеопазването да работи за печалби, а не в обществена полза.

По-рано днес стана ясно, че до края на май ще стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Националната детска болница. Това е било решено след среща на премиера Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков. В срещата са участвали също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, съобщи правителственият пресцентър.

Кондева изтъкна, че вече е приключило делото по обжалването на обществената поръчка и има избран изпълнител за събарянето на сградите. Предстои също така Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. В края на май ще се състои среща с представители на ЕИБ, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

„Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас“, посочи министърът на здравеопазването.

„Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца“, заяви Главчев и увери, че служебното правителство ще изпълни в цялост поетия ангажимент за обезпечаване на неотложните нужди на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”. Болницата ще бъде оборудвана с необходимите ѝ нови скенер и рентген. Правителството ще отпусне и близо 1,3 млн. лв. за неотложен ремонт на интензивното отделение и изграждане на нов асансьор за нуждите на пациентите и персонала.

Към момента болницата е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея преминават за лечение около 7000 деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още