IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се заплащането за нощен и извънреден труд в столичния автотранспорт

Федерацията на транспортните работници настоява и за 30% увеличение на заплатите

10:10 | 14.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Нов колективен договор в столичния градски транспорт предвижда увеличаване на заплащането за час нощен и извънреден труд, както и по-дълъг годишен отпуск. Той ще бъде подписан днес, каза пред БНР председателят на синдикалната секция на Федерацията на транспортните работници в дружеството към КТ „Подкрепа“ Георги Желев.

Преговорите по условията на договора са продължили до късно вчера, като синдикалистите обявиха готовност за стачка, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Според новия договор за нощен труд ще се плащат по 60% вместо досегашните 40% от минималната часова ставка.

„Извънредният труд – от 65% на 70%, клас „прослужено време“ – от 1% на 1,1%. За водачи, работници и служителите минималният отпуск ще стане от 21 на 22 дни. За механици – 4 дни повече – от 21 на 25 дни. За 30 г. трудов стаж при непрекъсване при работодателя ще се взимат 10 работни заплати вместо досегашните 8. При смърт – 2 минимални работни заплати от работодателя“, обясни Желев.

Старият колективен трудов договор в дружеството „Столичен автотранспорт“ изтича на 16 декември.

Средната заплата на шофьорите сега е 1830 лв., те са близо 900 души. Федерацията настоява и за 30% ръст на заплатите за 2024 г. След приемането на държавния бюджет и бюджета на Столична община предстоят преговори за други плащания като заплащане на километър пробег и средства за храна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още