IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ преговарят за общи действия в осигуряването на стратегически важни суровини

Страните искат да ограничат ролята на Китай в глобалните вериги на доставка на минералите, които имат основно значение за постигане на въглеродна неутралност

21:30 | 09.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и Европейският съюз (ЕС) водят преговори за обединяване на усилията си за ангажиране на доставчици на стратегически важни минерали в богати на ресурси страни, като се стремят да рационализират действията си срещу господството на Китай при суровините, които са ключови за бъдещите технологии, пише Bloomberg.

Целта е да се съчетае политическият подход на ЕС на високо ниво с фокуса на САЩ върху конкретни проекти, разкриват източници, запознати с дискусиите.

По-конкретно, този ход ще обедини концепцията на ЕС за клуб за важни суровини с инициираното от администрацията на американския президент Джо Байдън Партньорство за сигурност на минералите (MSP).

Това се случва, след като ЕС забави плановете си за стартиране на собствена програма миналата година на срещата на върха за климата на ООН в Дубай, известна като COP28, добавят източниците.

Новата инициатива, широко известна като „форум за партньорство в сигурността на минералите“, ще обедини усилията за достигане до купувачите в развитите страни и богатите на ресурси нации, за да си сътрудничат по проекти и политики.

Като част от своите по-широки стратегии за икономическа сигурност, Вашингтон и Брюксел се стремят да противодействат на доминацията на Китай във веригата на доставки на стратегически важни минерали, широк термин, който включва суровини за електрически превозни средства и други зелени енергийни технологии.

Ключът към обединяване на усилията им е работата с богати на ресурси държави за разработване на стандарти за инвестиции, търговия, изследвания и екологични въпроси, които САЩ и ЕС приемат като алтернатива на работата с Китай.

Съюзниците, които са идентифицирали повече от дузина потенциални проекти, са се ангажирали със сериозно предизвикателство. Дългият и скъп процес на разработване на проекти за добив или рафиниране означава, че господството на Пекин вероятно ще продължи с десетилетия. А американските служители признават, че е невъзможно напълно да се замени Китай.

Представители на властите в САЩ и ЕС имат за цел да постигнат споразумение по-късно този месец и официално да стартират проекта през март, разкриват още източниците. Те ще обсъдят плана на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия следващата седмица, добавя друг източник.

Шепа страни доминират при доставките на стратегически значими суровини в глобален план. Графика: Bloomberg Шепа страни доминират при доставките на стратегически значими суровини в глобален план. Графика: Bloomberg

ЕС и САЩ обсъждат как да оптимизират усилията си за насърчаване на международното сътрудничество за стратегически значими суровини, посочва Олоф Гил, говорител на Европейската комисия (ЕК), в отговор на въпроси, добавяйки, че важен аспект от тези разговори е да се намерят „ най-добрите синергии“ между клуба на важните суровини на ЕС и други международни дейности.

Служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал да запази анонимност, каза, че двете страни смятат, че отделните планове за популяризиране на богатите на ресурси нации дублират усилията им и рискуват да създадат объркване. Те също така искат да осигурят привеждане в съответствие с по-широката цел за намаляване на зависимостта на Запада от Китай при производството и преработката на много важни минерали като литий, манган и кобалт и да координират мобилизирането на държавни финанси и частни компании.

ЕС вече е част от воденото от САЩ партньорство за сигурност на минералите заедно с Австралия, Канада, Финландия, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Южна Корея, Великобритания и други страни, което има за цел да насочи чуждестранни инвестиции в сектора на зелената енергия.

ЕС също така подписа споразумения за доставка на минерали с няколко държави, включително Демократична република Конго, която осигурява около 70% от световните доставки на кобалт, и със Замбия.

Също така централноазиатските членове на групата C5+1, която включва Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, също са изразили интерес към партньорството за сигурност на минералите, посочва служител на Държавния департамент на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
wart
преди 2 месеца
Колонизаторите се обединяват за да могат да грабят страните които имат редки метали . За тях колонизаторите тези редки меtали имат имат стратегическо значение. Това изисква общи усилия за по добър грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още