IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на танковете Leopard 2 в Украйна ще зависи от обучението и мунициите за тях

Ефективността им на бойното поле до голяма степен ще зависи и от способността на Киев да провежда операции с комбинирани оръжия

14:20 | 26.01.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В дипломатическия фурор около доставката на танкове Leopard 2 на Украйна беше загубена съществена част от дебата. Става въпрос за военната реалност - по-специално какво въздействие ще имат тези оръжия на бойното поле, пише за Financial Times Франц-Щефан Гади, старши изследовател в Международния институт за стратегически проучвания.

Германският канцлер Олаф Шолц до тази седмица се въздържаше от изпращане на Leopard 2, като не позволяваше и реекспортът от други страни. Страхът на канцлера от ескалация на конфликта не беше логичен предвид доставката на оръжейни системи с още по-голяма огнева мощ.

Някои германски политици, призоваващи за по-смели действия, обявиха Leopard 2 за ключ към победата на Киев. Но както Шолц, така и те надценяват влиянието на отделни части на въоръжението върху хода на войната. Военната мощ не е свързана с една-единствена платформа - тя разчита на структура на силите, доктрина, логистика и снабдяване, както и нематериални фактори като дух, обучение и лидерство. Това общо цяло е трудно измеримо.

В случая с Leopard 2 ефективността на бойното поле до голяма степен ще зависи от способността на Украйна да провежда това, което е известно като операции с комбинирани оръжия, сравними с играта камък-хартия-ножица, в която силните страни на една платформа или оръжейна система допълват тези на други. Leopard 2 в идеалния случай биха били разположени заедно с бронирани бойни превозни средства на пехотата, самоходна артилерия, системи за противовъздушна отбрана и електронни оръжия. Това може да бъде постигнато само чрез обширно обучение, промени в доктрината и непрекъснат поток от западни оръжия и боеприпаси.

САЩ са водещи в този тип обучения за комбинирани оръжия с център в Германия, където украинските части се обучават как да координират по-добре ротни и батальонни формирования в битка. Но обещанието на Вашингтон да достави танкове M1 Abrams (31 броя – бел. прев.) ще добави допълнителна сложност към операциите на Киев, като се има предвид, че те имат различни способности и логистични изисквания от Leopard 2. Съвременните операции с комбинирани оръжия водят началото си от края на Първата световна война, когато имперска Германия измисля нова тактика за преодоляване на доминирания от артилерия Западен фронт. Сега съюзниците на Украйна се надяват, че тази тактика ще помогне на Киев да надделее в изтощителната битка срещу Русия.

В момента Украйна използва своята флотилия от бойни танкове от съветската епоха в мисии за непряка огнева поддръжка, а не във война танк срещу танк. За да се възползва напълно от Leopard 2 (който има по-здрава броня и по-точно оръдие от руските танкове), Киев ще трябва да развие нова стратегия за настъпателни операции. Силата на тези танкове се крие в достатъчния им брой: Украйна трябва да може да оперира и поддържа поне една бронирана бригада, състояща се от до 100 Leopard 2, за да има значително въздействие върху конфликта. (Първоначалното одобрение е за доставка на 80 такива танка на Украйна – бел. прев.) Това ще бъде изключително предизвикателство, но не и невъзможно.

Трябва да се има предвид, че военната мощ винаги е относителна. Ако цитираме бившия министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, „врагът има право на глас“. Следователно реакцията на Русия спрямо Leopard 2 частично ще определи въздействието им. Дори ако Украйна успее да сформира цяла бронирана бригада, силите на Москва вероятно ще се адаптират, като в крайна сметка ще парират нейната мощ.

Това не означава, че Германия е била права да се колебае относно доставката на Leopard 2. Всъщност нерешителността на Берлин вече му струва ценен политически капитал в Източна Европа и отвъд Атлантика, въпреки че е един от най-големите доставчици на военна помощ за Киев.

Това далеч не е последният голям оръжеен пакет, от който Украйна ще се нуждае. Пилотираните изтребители може да са следващият артикул в списъка на Киев. Германците се нуждаят от по-нюансирано разбиране на военната мощ, така че да могат да определят, а не да реагират на хода на войната. Преди всичко Берлин трябва да научи, че военната мощ, ако се прилага реалистично и за правилната кауза, може да бъде добра сила в света, а не само нещо, от което да се страхуваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 12
Zlato
преди 1 година
До: Zlato50% от НАТО-то трябва да влезе в Украйна, че иначе руснаците ще прекъснат доставките на хероин за клоуна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: Zlato https://***.statista.com/statistics/1293174/nato-russia-military-comparison/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
До: sssaaaИмаха около 500. От тях вече изпратиха 240 в Украйна. Какво е останало от тях, сигурно само скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 10
doba
преди 1 година
До: zelka007: Зелков, бърза, щото времето не работи за него. Беше подведен от подлизурковското му разузнаване(не мога да го нарека по друг начин), че авантюрата му ще е разходка до Киев. АМА... Трудно се излиза от блато, особено без чужда помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
За каква Англия става въпрос, те имат общо 200 танка, както и Италия, Франция с по 200. Поляците имат около 800 налични и могат да помогнат много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Базови умения за управление поддръжка и стиковка на НАТОвски танкове се придобиват за около 6 седмици ... За средно ниво са необходими около 6 месеца . Украинците го имат това време . Ще им предоставят и натовските полигони за обучение . Копейкопоклонниците предполагам че са пропуснали новината в ноември 2022 , че около 15.000 украински войници ще започнат обучение в европейските и американски натовски полигони ... :))) ... Са фащате ли друзя антиваксъре-газовици-ракетчици що бърза готвача ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
До: doba не бой се :-) ще го из измислят и по официални данни като добавил американските и английските са повече от 100 танка ... и френски ще има ама ще видим че колко :-) добре е че най-накрая ЕС и НАТО правят крачка да помогнат и спират с лигавенето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
doba
преди 1 година
До: sssaaa: 100 си е число, за толкова танкове трябва да има екипажи + поддръжка. КАК ще се използват на терен командването ще заповядва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: sssaaa то 50% от нула, си е все нула....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
100 Леопарда са си цифра, но не ми се вярва Англичаните да дадат 50% от наличните си Леопарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още